Capital Group: Kijk naar de lange termijn

Capital Group: Kijk naar de lange termijn

Outlook
Outlook vooruitzicht (01)

Het is goed mogelijk dat de coronacrisis zich eerst nog verder verdiept voordat ze verdwijnt. Maar uiteindelijk zullen de financiële markten zich weer herstellen, zegt Tim Armour, CEO van vermogensbeheerder Capital Group.

“Op dit moment is het niet realistisch om een snel herstel te verwachten. Waarschijnlijk krijgen we nog een paar uitbraken zoals nu, maar uiteindelijk zullen we ons aanpassen. We verwachten dat we nog enige tijd, mogelijk een jaar of twee, met het virus te maken krijgen. Bij Capital Group nemen we ondertussen alle voorzorgsmaatregelen om ons voor te bereiden.

Azië heeft al enkele weken met COVID-19 te maken. Voor onze medewerkers in Singapore, Beijing, Hong Kong en Tokio en voor adviseurs en klanten in de regio is dit niets nieuws. Een maand geleden was de situatie acuut, maar vandaag keren ze alweer terug naar een normalere leef- en werkomgeving. In China gaan de mensen weer aan de slag. In de regio lijkt de situatie veel meer onder controle.

Dat patroon zal zich waarschijnlijk ook in Europa en de VS voordoen. Wanneer de crisis opgelost is, worden de beleggers die de dagelijkse ruis - en de rode cijfers op hun beeldschermen - negeren en zich op de lange termijn richten, uiteindelijk beloond.

In mijn 37 jaar als professionele belegger bij Capital Group heb ik vaker volatiele markten meegemaakt. Ik herinner me de spaar- en kredietcrisis aan het eind van de jaren tachtig, de tech- en telecombubbel die in maart 2000 in elkaar klapte, en de wereldwijde financiële crisis van 2008 en 2009. Elk van deze crises was zeer verschillend, met heel andere omstandigheden. Maar telkens kwamen de markten terug. Dat zal nu niet anders zijn.

In periodes van marktdalingen lopen de emoties hoog op, dat is natuurlijk en begrijpelijk. Maar juist in tijden als deze is een oriëntatie op de lange termijn belangrijk. De markten zullen weer opleven en het leven zal weer normaal worden. Beleggers moeten nu meer dan ooit hun doelstellingen op de lange termijn herbevestigen.”