BLI: De wereldwijde economische groei stabiliseert

BLI: De wereldwijde economische groei stabiliseert

Economy Financial markets
Wereld vooruitzichten.jpg

Door Guy Wagner, Banque de Luxembourg Investments

  • De Federal Reserve en de Europese Centrale Bank houden hun basisrente ongewijzigd
  • Het rendement op de eindvervaldag van staatsobligaties daalt
  • De vrees voor een corona-epidemie weegt op de aandelenkoersen

Na de economische vertraging in 2019 stabiliseert de wereldwijde economische groei zich. Dat schrijven Guy Wagner, bestuurder-directeur van BLI - Banque de Luxembourg Investments, en zijn team in hun maandelijkse analyse ‘Highlights’.

In de Verenigde Staten bedroeg de reële bbp-groei in 2019 2,3%. In 2018 was dat 2,9%. “De hoop op een economische herleving steunt in de eerste plaats op een verbetering van de activiteit in de vastgoedsector, die profiteert van de forse daling van de hypotheekrente”, zegt Guy Wagner, chief investment officer en bestuurder-directeur van de fondsbeheersmaatschappij BLI - Banque de Luxembourg Investments. “In Europa wijzen de stabiliserende activiteitsindicatoren in de verwerkende industrie erop dat het dieptepunt van de economische vertraging misschien wel achter ons ligt, al blijven de tekenen van herstel voorlopig nog wat te broos om echt van een sterke en duurzame opleving te kunnen uitgaan.” In Japan blijven de btw-verhoging van oktober 2019 en de zwakke wereldhandel op de activiteit wegen. In China dreigen de inspanningen van de overheid om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, de bescheiden economische groei van begin dit jaar te dwarsbomen.

De Federal Reserve en de Europese Centrale Bank houden hun basisrente ongewijzigd

Zoals verwacht, heeft de Amerikaanse centrale bank haar beleidsrente ongewijzigd gelaten en blijft ze een afwachtende houding aannemen, net zoals op de vorige vergadering in december. In Europa heeft de centrale bank haar monetaire beleid eveneens ongewijzigd gelaten. De depositorente blijft op -0,5% en het effecteninkoopprogramma op een volume van 20 miljard euro per maand. Bovendien kondigde voorzitter Christine Lagarde de officiële start aan van de uitgebreide strategische herziening van de taken, doelstellingen en toekomstige middelen van de ECB, die een jaar zal duren.

Het rendement op de eindvervaldag van staatsobligaties daalt

“De onzekerheid over de gevolgen van een eventuele corona-epidemie voor de wereldwijde economische groei heeft de financiële 'vluchtwaarden' ondersteund, waardoor het rendement op de eindvervaldag van staatsobligaties in januari is gedaald”, aldus de Luxemburgse econoom. Zo gingen het rendement op de eindvervaldag van Amerikaanse staatsobligaties op tien jaar en de tienjaarsrente in Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië achteruit.

Vrees voor corona-epidemie weegt op de aandelenkoersen

Eind 2019 waren de beurzen fors gestegen. In de eerste helft van januari gingen ze door op dat elan, maar in de tweede helft gaven ze hun winsten weer prijs. “De vrees voor een corona-epidemie woog op de aandelenkoersen.” De MSCI All Country World Net Total Return (in euro) sluit de maand nagenoeg ongewijzigd af. De Amerikaanse sterindex S&P 500, de STOXX Europe 600 en de Japanse Topix hebben wat terrein verloren. De beurzen van de groeilanden zijn verder gedaald. Zo klokte de MSCI Emerging Markets (in USD) 4,7% lager af. “Nutsdiensten en technologie waren de best presterende sectoren, terwijl energie en materialen onderaan het klassement bengelden”, besluit Guy Wagner.