Schroders Global Cities Index houdt rekening met milieu-impactscore

Schroders Global Cities Index houdt rekening met milieu-impactscore

ESG-investing ESG
los-angeles-1598750_1920.jpg

Integratie van milieu-impactscore schudt top 30 van steden door elkaar. Los Angeles (LA) blijft de Schroders Global Cities Index voor het vierde jaar op rij aanvoeren.

Hoewel LA op de eerste plaats staat, is de totale score van de stad gedaald door zijn middelmatige milieu-impactscore, die sinds dit jaar wordt gebruikt om aan te geven welke steden de laagste milieu-impact hebben.

De index is een mondiale rangschikking van de steden die economisch gezien het aantrekkelijkst zijn voor investeringen in reële activa.

Londen behoudt zijn tweede plaats. De stad blijft namelijk multinationals aantrekken, is de thuis van uitstekende universiteiten en haalt een goede milieu-impactscore.

De index werd vijf jaar geleden gecreëerd door het Global Cities-team van Schroders en rangschikt steden op basis van drie door Schroders berekende impactscores, namelijk de economische-impactscore (Economic Impact Score of EcIS), de universiteitsimpactscore (University Impact Score of UIS) en – sinds dit jaar – de milieu-impactscore (Environmental Impact Score of EIS).

Enkele steden sprongen in het oog. Zo drong Stockholm door naar de top 30. De stad klom naar de 29e plaats dankzij zijn hoge EIS en bbp. Het is de enige Scandinavische stad in de top 30.

De Amerikaanse steden Seattle en Austin zijn ook gestegen in de rangschikking. Beide steden zijn koplopers in de kenniseconomie en trekken nieuwe banen aan die relatief beter betaald worden (dat uit zich in een hoog mediaan inkomen). Seattle en Austin halen de top 30 hoewel ze zeker niet groot genoemd kunnen worden in vergelijking met andere soortgelijke steden in de wereld.

In China lag de EIS van de steden lager, waardoor ze terugvielen op de ranglijst. Hoewel Peking en Shanghai zwak scoren op het gebied van lucht- en waterkwaliteit, blijven ze in de top 20 (op respectievelijk de 19e en de 20e plaats) omdat hun andere impactscores hoog zijn. Schroders is nog altijd bijzonder optimistisch over Chinese steden. Die stappen namelijk steeds meer over op brandstoffen met een lage uitstoot, maar dat komt nog niet tot uiting in de cijfers.

Tom Walker, medeverantwoordelijke van Global Cities:

“Steden zijn verantwoordelijk voor 70% van de wereldwijde CO2-uitstoot (1). De snelle verstedelijking wereldwijd en de sociale en milieuproblemen zijn tegelijkertijd een uitdaging en een kans voor beleidsmakers, burgers en investeerders.

“Steden met een zwakke EIS hebben het meest doortastende beleid nodig om hun toekomst veilig te stellen. Er zijn heel wat steden met een lage EIS die toch voortrekkers zijn op het gebied van duurzaam stadsbeleid. We verwachten dat de EIS van veel van die steden in de komende jaren zal verbeteren, vooral in China. Hoewel de uitstoot van broeikasgassen in China ongeveer 27% van het wereldwijde totaal uitmaakt (2), is de uitstoot per inwoner er lager dan in de VS. De overgang van steenkool naar hernieuwbare energiebronnen en het toenemende gebruik van elektrische voertuigen zijn volgens ons twee factoren die ervoor zullen zorgen dat de uitstoot in de Chinese steden snel zal dalen.

“Het was voor ons geen verrassing dat Londen op de tweede plaats in de index bleef staan. Hoewel de brexit en de daaruit voortvloeiende politieke situatie voor onzekerheid gezorgd hebben, blijft de stad fundamenteel gezien aantrekkelijk voor investeerders. De economie van de stad trekt nog altijd multinationals en hooggekwalificeerd talent aan en beschikt over heel wat groene ruimten. Bovendien zijn het water, de energie en het openbaar vervoer milieuvriendelijk en betrouwbaar. Dat verklaart waarom Londen populair blijft bij investeerders.”

Global Cities Top 30

0302 Schroders.png

(1) C40 Cities https://www.c40.org/why_cities

(2) Climate Action Tracker, 2 december 2019 https://climateactiontracker.org/countries/china/