DWS: Imposante ontwikkeling Britse economie tijdens decennia EU-lidmaatschap

DWS: Imposante ontwikkeling Britse economie tijdens decennia EU-lidmaatschap

Brexit Europe UK
Brexit.jpg

Het Verenigd Koninkrijk is vanaf morgen geen lid meer van de Europese Unie. Als we kijken naar de ontwikkeling van de Britse economie in de ruim 40 jaar dat het VK lid was van de Unie, dan zien we een imposant beeld, zo is te lezen in de Grafiek van de Week van vermogensbeheerder DWS. De Britten hebben veel gehaald uit het lidmaatschap, maar tegelijkertijd heeft Brussel ook veel om de Britse beleidsmakers dankbaar voor te zijn.

De Britse economie had het moeilijk in de jaren zeventig, maar deed het in de decennia daarna opvallend goed, zo is te zien in de grafiek. Nadat de hervormingen van de jaren tachtig in werking traden wist Londen op gelijke voet te komen met Frankrijk en streefde het in de jaren negentig zelfs voorbij. Een vergelijking met Duitsland is door de hereniging lastig, maar de prestaties van de Britse economie zijn zeer indrukwekkend als het verenigde Duitsland als referentie wordt genomen.

De Britten deelden het geheim van hun succes, en dan doelen we niet op het laten stijgen van hun schuld. In Europa bleef het Verenigd Koninkrijk zich inzetten voor een markteconomie met een op de aanbodzijde gericht economisch beleid. Op economisch gebied heeft de EU veel om de Britten dankbaar voor te zijn, met name de interne Europese markt. Gelukkig nemen we nog niet echt afscheid van onze Britse vrienden, stelt DWS. Het Verenigd Koninkrijk zal in ieder geval tot eind 2020, en misschien nog wel langer, lid blijven van de interne markt. Op het politieke vlak zal Brexit ons in ieder geval de komende maanden flink bezighouden.

3101 DWS.jpg

Bron: Eurostat, DWS Investment GmbH per 28-1-2020