Ebury: Koersen en valuta opkomende markten onderuit door angst voor virus

Ebury: Koersen en valuta opkomende markten onderuit door angst voor virus

Emerging Markets Equity Financial markets Currency
Koersen.jpg

Door Enrique Díaz-Álvarez, Chief Risk Officer bij Ebury

Het sentiment op de financiële markten werd vorige week beïnvloed door het nieuws over de verspreiding van het coronavirus in China en daarbuiten.

Er waren sell-offs op de aandelenmarkten en rally's van traditionele veilige havens als G10-staatsobligaties. Op de valutamarkten ondervonden de opkomende markten de gevolgen: ze gingen ten opzichte van de Amerikaanse dollar in de uitverkoop. De weg omlaag werd aangevoerd door de Latijns-Amerikaanse valuta, die behoorlijk gevoelig zijn geworden voor ontwikkelingen in China. Bij de G10-valuta leverde de yen de beste prestatie. De munt heeft traditioneel de rol van veilige haven – hoewel het Britse pond die dit keer nog beter wist te spelen.

Deze week zal de aandacht vermoedelijk blijven uitgaan naar het nieuws over het coronavirus. In het verleden hebben dit soort uitbraken – denk bijvoorbeeld aan SARS – op lange termijn weinig invloed op de financiële en economische omgeving gehad. We hebben dan ook goede hoop dat de geschiedenis zich wat dit betreft zal herhalen. Woensdag komt de Federal Reserve bijeen, maar we gaan er vanuit dat die in de wachtstand blijft en vooral zijn eerdere mededelingen herhaalt. Rond de bijeenkomst van de Bank of England, die donderdag plaatsvindt, bestaat veel méér onzekerheid: de markten zijn fiftyfifty verdeeld over de waarschijnlijkheid van een renteverlaging. Ook krijgen we een stroom belangrijke economische publicaties, zowel over de eurozone als de VS, waaronder de groei van het bbp (donderdag) en de inflatiecijfers (vrijdag). Wij denken dat vooral de bekendmaking van de kerninflatie in de eurozone vrijdag belangrijk zal zijn voor de koers van de gemeenschappelijke munt.

Belangrijke valuta in de detail

EUR

De bijeenkomst van de ECB bracht geen verandering van de rente, en de mededelingen van de centrale bank aan de markten veranderden slechts minimaal. De PMI-rapporten lieten zien dat de recessie in de productiesector afneemt, maar de cijfers over de dienstverlenende activiteit waren zwakker dan verwacht; alles bij elkaar wisselend nieuws. De bbp-cijfers van deze week en vooral ook de eerste indicatie van de inflatie in januari, die vrijdag bekend wordt gemaakt, zullen veelbepalend zijn. De markten verwachten dat de kerninflatie lager zal uitvallen, dus als die onveranderd op 1,3% op jaarbasis blijft, zou dat een goed excuus voor een rally van de euro kunnen zijn.

GBP

De cijfers uit het VK waren vorige week sterker dan verwacht. Ze lijken ons basisscenario, waarin de Bank of England on hold staat [link naar het BOE special report invoegen], te bevestigen. Het arbeidsmarktrapport en, wat belangrijker is, ook de vroege PMI-indices voor economische activiteit leverden opwaartse verrassingen op. Wij denken dat dit de doorslag zal geven en men er na zorgvuldige afweging voor zal kiezen om de rente onveranderd te laten. Als dit gebeurt, is een stevige rally van het Britse pond te verwachten.

USD

De Martin Luther King-week is door de feestdag een korte week in de VS. Ook dit jaar gebeurde in deze week niet veel, dat wil zeggen er waren weinig belangrijke cijfers en er was nauwelijks beleidsnieuws. Deze week zal de aandacht uitgaan naar het FOMC, dat woensdag vergadert. De Amerikaanse economie lijkt prima te lopen: een groei van zo'n 2%, meer banencreatie dan groei van de beroepsbevolking, en nergens inflatiedruk te bekennen. Zolang dit duurt, zal de Federal Reserve waarschijnlijk niet bewegen en blijven de rentetarieven onveranderd. De cijfers over de economie (bbp en inflatie) die later in de week verschijnen, zullen naar verwachting aangeven dat dit besluit juist was.