Schroders Outlook 2020: Private equity trekt meer kapitaal aan

Schroders Outlook 2020: Private equity trekt meer kapitaal aan

Private Equity Outlook
Outlook vooruitzicht (07)

Ook in 2020 zal private equity meer kapitaal aantrekken van beleggers, denkt Dr. Nils Rode, Chief Investment Officer, Schroder Adveq Investment. Dit brengt uitdagingen met zich mee, omdat bepaalde delen van die markt hoog gewaardeerd zijn, waardoor beleggers voorzichtigheid moeten betrachten. Maar kansen liggen er zeker, met name in de kleinere en middelgrote buy-outs.

Hoofdpunten
Over het algemeen is Schroders positief gestemd over private equity in 2020
Grote buy-outs en ‘unicorns’ zien er duur uit, maar segmenten met hoge toetredingsdrempels, met name in het kleine buy-out segment, lijken aantrekkelijk
De nadruk van beleggers op ESG zal toenemen in 2020, wat goed aansluit met de benadering op de langere termijn van private equity

De lage rente en de hoge waarderingen van de publieke markten pakken niet altijd even gunstig uit voor de traditionele beleggingscategorieën in 2020. Maar de keerzijde is dat de belangstelling voor private equity hierdoor toeneemt. Daarnaast sluit private equity goed aan bij de toegenomen aandacht van beleggers voor ESG. Dit zorgt ervoor dat de aantrekkingskracht van deze beleggingscategorie groot is - een trend die Schroders ziet voortduren in 2020.

Rode ziet private equity als een groeitrend voor de lange termijn. Private equity levert al lange tijd een belangrijke bijdrage aan de waardecreatie in de reële economie en voor de portefeuilles van beleggers. Het speelt een sleutelrol in de transformatie van bedrijven en het creëren van nieuwe, snelgroeiende bedrijven.

Dure delen van de markt
De aantrekkingskracht van private equity zorgt voor een sterke kapitaalinstroom en daarmee voor uitdagingen. De sterke instroom leidde in het verleden tot mindere resultaten. Dat gevaar dreigt vandaag opnieuw, met name bij grote buy-out fondsen, die momenteel een significant hogere instroom zien.

Unicorns, kort voor hun beursnotering, schieten als paddestoelen uit de grond. Uber, Lyft, Slack en Pinterest, de lievelingen van private equity en die al een gang naar de beurs hebben gemaakt, koersen nu allemaal onder hun introductiekoers. De strategieën die het meeste gevaar lopen, zijn volgens Schroders de private equity fondsen die grote investeringen kunnen doen, zonder daarbij limieten met betrekking tot eigenaarschap te overtreden. Dit zijn doorgaans de grotere fondsen.

Afbeelding: Large buy-outs - jaarlijkse fundraising (VS/Europa) en langetermijntrend

schroders0201.png

Goedkoper uit in kleine en middelgrote buy-out segment
Er zijn ook marktsegmenten met een hogere toetredingsdrempel, waar de omstandigheden gezonder lijken. Met name kleinere en middelgrote buy-outs in de VS en Europa en Aziatische groeibedrijven, die nog in de beginfase zitten, hebben een stabiele of zelfs lagere instroom. Dit is een positieve indicator voor de rendementsverwachtingen. Bovendien hebben sommige fondsbeheerders door de huidige lage rentestand kunnen ‘opschalen' en aanzienlijk grotere fondsen kunnen aantrekken, waardoor ze uit deze kleinere marktsegmenten zijn getreden. Dit helpt de marktdynamiek aan de onderkant van de markt verder te stabiliseren.

Een consequentie van deze divergerende kapitaalinstroom is dat de acquisitiemultiples voor de grote buy-outs historisch hoog zijn. Maar kleinere buy-outs zijn redelijk geprijsd. Voor 2020 voorspelt Schroders daarom de beste kansen in het kleinere deel van de markt.

Afbeelding: Small/mid buy-outs: - jaarlijkse fundraising (VS/Europa) en langetermijntrend

schroders020102.png

Rugwind door ESG
Daarnaast speelt de sterkere aandacht voor ESG - en deels ook het impact-beleggen - private equity in de kaart. Dit geldt met name voor Europa, waar een groter bewustzijn van klimaatverandering heerst.