Investeringen in Wallonië bereiken in 2019 recordhoogtes

Investeringen in Wallonië bereiken in 2019 recordhoogtes

Asset Management

Wallonië steeds interessanter voor Nederlandse investeerders

De Waalse minister van Economie en Buitenlandse Handel, Willy Borsus, heeft bekend gemaakt dat 2019 met 1,825 miljard euro aan investeringen een recordjaar is geweest voor Wallonië. Deze investeringen gaan gepaard met 2.875 nieuwe banen in het Belgische gewest.

Een derde van het totale investeringsbedrag komt van buitenlandse bedrijven waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Vlaanderen of Brussel. De VS is dit jaar de grootste buitenlandse investeerder en heeft de plek van China ingenomen. China investeerde in 2018 nog 351 miljoen euro in Wallonië via onder meer Alibaba. Een van de opvallendste investeringen komt van het Russische NLMK dat 150 miljoen investeert in zijn staalfabriek La Louvière.

Nederland vs. Wallonië

Om de prestaties van Wallonië in perspectief te plaatsen, maken we een vergelijking met Nederland in 2018 (in afwachting van de cijfers van 2019). Kijkend naar de investering per inwoner, ontvangen de 3,6 miljoen Walen per inwoner 506,94 euro. Enkel de buitenlandse investeringen leveren 338,06 euro op per hoofd van de bevolking. Per inwoner ontvangt Nederland met 17,18 miljoen inwoners 165,89 euro aan investeringen. In Wallonië leveren de investeringen 798,61 banen op per miljoen inwoners. In Nederland lag dit aantal in 2018 lager met 573,17 banen per miljoen inwoners.

Grote internationale spelers in Wallonië

De belangstelling van Nederlandse bedrijven voor Wallonië is groot, aldus

Rodrigo dos Santos, economisch adviseur van de Wallonia Export Agency bij de Belgische ambassade. ‘Al jaren kiezen grote internationale spelers als Google, AliBaba en L'Oréal en prominente Nederlandse bedrijven als Heineken, AkzoNobel en Van der Valk voor dit gewest. De handel tussen Nederland en Wallonië is groter dan die tussen Nederland en Brazilië of India. De gunstige ligging en belastingbijdrage en actieve samenwerking tussen verschillende sectoren maakt Wallonië een ideale basis. De bedrijven die hier actief zijn, zijn daar niet alleen maar voor de Belgische markt, Wallonië wordt ook gebruikt als springplank naar Frankrijk’.

Over de Waalse economie

Wallonië heeft 3,6 miljoen inwoners en exporteert meer dan 45 miljard euro aan goederen. In vele opzichten heeft Wallonië een gunstig vestigingsklimaat. Zo ligt de belastingbijdrage tussen de 26% en 28%. Er zijn 200 business-parcs en 7 science parcs in Wallonië, 13.000 onderzoek wetenschappers, 6 universiteiten en 25 competence centers. Wallonië heeft de hoogste productiviteit in Europa. Waalse bedrijven maken gemiddeld 70% van hun winst met export. Het gemiddelde bij andere EU-landen ligt een stuk lager, op slechts 30%. Wallonië exporteert per hoofd van de bevolking 9% meer dan Duitsland naar Nederland en 3% meer dan Frankrijk naar Nederland. Tenslotte heeft Wallonië een ‘Plan Marshall’ bedacht om zes topsectoren te stimuleren: logistiek, lucht- en ruimtevaart, mechatronika, duurzame technologie, biotechnologie en agrofood.