Mainfirst: De strijd om de wereldwijde suprematie

Mainfirst: De strijd om de wereldwijde suprematie

China United States Trade conflict
Handelsconflict VS-China.jpg

Door Adrian Daniel, portefeuillebeheerder van de fondsen MainFirst Absolute Return Multi Asset, MainFirst Global Equities en MainFirst Global Equities Unconstrained [1].

Er zijn momenteel geen tekenen die wijzen op een definitieve regeling in het handelsgeschil tussen de VS en China. Er zijn wel toenaderingen geweest om een uitweg te vinden, maar een oplossing zou meer dan welkom zijn. Temeer omdat dit geschil niet los staat van de rest van de wereldhandel.

De cruciale vraag is waarom het voor beide landen zo moeilijk is om tot een akkoord te komen. Het gaat er in wezen om waar het toekomstige machtscentrum van de leidende wereldeconomieën zal liggen en wie het voortouw neemt in de toekomstgerichte structurele trends. Een verandering dient zich aan.

Een nek-aan-nekrace voor technologisch leiderschap

De strijd om de technologische leiderschap is de belangrijkste reden voor het handelsgeschil. Het is ook daarom dat Huawei, de wereldleider in de verkoop van netwerktechnologie, de aandacht van de Amerikaanse regering heeft getrokken en  een sleutelrol speelt in een mogelijke overeenkomst.

China wil in de toekomst de rol van 'dirigent' op het wereldtoneel op zich nemen. De tijd is voorbij dat het land enkel werd beschouwd als een locatie voor het uitbesteden van de productie van het Westen. Om het mondiale marktleiderschap te bereiken heeft Beijing een industriële strategie om de technologische kloof met westerse en Amerikaanse bedrijven te dichten. Het ambitieuze masterplan, "Made in China 2025", moet het land naar de top brengen. China als belichaming van de hoogste kwaliteitsnormen. Meer dan twee jaar geleden kondigden de Chinese heersers aan dat ze het land wilden omvormen tot een supermacht in artificiële intelligentie (AI). Sindsdien is de technologische vooruitgang in volle gang. Chinese bedrijven werken met een enorme hoeveelheid van gegevens. Deze data-gestuurde businessmodellen hebben een enorm potentieel en het is geen toeval dat Beijing het voortouw heeft genomen in de toepassing van AI-technologieën.

De VS was tot nu toe de thuisbasis van 's werelds sterkste groeibedrijven met bekende namen uit Silicon Valley, maar zit nu steeds meer in een race tegen de Aziatische supermacht. Het merendeel van alle wereldwijde patenten is nog altijd afkomstig van Amerika, maar welk land zal in de toekomst het leiderschap van belangrijke digitale technologieën kunnen opeisen?

De VS zal zonder een gevecht haar suprematie niet opgeven. Daarom zet president Trump zich volledig in voor "America first" waar de nationale belangen van de VS dan ook centraal staan in het handelsbeleid van het land.

In deze context zit Europa in een ongelukkige rol. De Europese economie wordt geschaad door het handelsconflict en het continent loopt het risico achterop te geraken in de race om de eerste plaats.

Voor beleggers impliceert dit dat zij zich zo mondiaal mogelijk moeten positioneren in termen van portefeuilleallocatie en bijzondere aandacht moeten besteden aan toekomstgerichte structurele trends. Precies in deze innovatieve groeigebieden met een bovengemiddeld groeipotentieel zijn er waardestijgingen te vinden. We zitten midden in een economische transformatie die nieuwe winnaars zal opleveren.

[1] Het MainFirst Global Equities Unconstrained fonds, dat in oktober 2018 werd gelanceerd, richt zich specifiek op structureel sterk groeiende beleggingsthema's en heeft een jaarlijkse performance van 21,90% (rapporteringsdatum: 06/12/19). Tot de topposities behoren bedrijven als Amazon, Microsoft en Alibaba. Het Portfolio Management Team staat voor een wereldwijde strategie en streeft een beleggingsfilosofie na die zich richt op de meest veelbelovende thema’s op langetermijn met hoge groeimogelijkheden.