Invesco: Outlook 2020 – Verlenging voor opgaande cyclus VS

Invesco: Outlook 2020 – Verlenging voor opgaande cyclus VS

Economy Financial markets Outlook
Amerikaanse vlag.jpg

De huidige conjunctuurcyclus in de VS kan tenminste nog een aantal jaren voortduren. Dat schrijft hoofdeconoom John Greenwood van vermogensbeheerder Invesco in de jaarlijkse outlook. Een belangrijke reden hiervoor is de sterke financiële positie van huishoudens in de VS.

Greenwood baseert zijn verwachting op de huidige situatie van de Amerikaanse economie. Hij benadrukt dat hogere lonen, stijgende huizenprijzen en aandelenkoersen, een dalende werkloosheid en schuld van huishoudens positief uitpakken voor de financiën van Amerikaanse huishoudens.

Voor Amerikaanse bedrijven geldt een iets minder rooskleurig beeld. “Amerikaanse bedrijven lijken over de piek in rendabiliteit voor deze cyclus te zijn”, constateert Greenwood. De marges zijn kleiner geworden en de sterke dollar heeft de buitenlandse inkomsten doen krimpen. Omdat de huizenmarkt – een belangrijke indicator voor verschillende Amerikaanse sectoren – door dalende rentes op hypotheken de wind mee heeft, verwacht Greenwood dat de huidige bedrijfsconjunctuur voortduurt zonder oververhitting of inflatoire druk.

Eurozone

De hoofdeconoom is minder positief over de Eurozone, die in 2020 naar verwachting klem zit tussen een lage groei, lage inflatie en negatieve beleidsrentes. Volgens Greenwood is het beleid van de Europese Centrale Bank hiervan de boosdoener. “Eerder kwantitatief verruimend beleid door de ECB liep al uit op een mislukking, omdat het beleid niet was gericht op niet-banken”, schetst Greenwood. Ook het nieuwe obligatie-opkoopprogramma van de ECB schiet volgens de econoom zijn doel voorbij: het programma zal slechts aanzienlijke hoeveelheden staatsschuld absorberen, hoofdzakelijk in een activa-uitruil met de banken, zonder nieuwe tegoeden te creëren bij bedrijven en huishoudens.

Verenigd Koninkrijk

Brexit domineert in 2020 het politieke debat in het Verenig Koninkrijk. De onzekerheid over regels, voorschriften, tarieven en concurrentiepositie na Brexit heeft ook volgend jaar een negatief effect op de economische groei in het VK. Greenwood verwacht voor 2020 geen einde aan de daling van bedrijfsinvesteringen, hetgeen effect heeft op de Britse bbp-groei.

China

Het handelsconflict met de VS vormt ook in 2020 een van de belangrijkste onderwerpen voor de Chinese economie. Een ‘vredesakkoord’ is er nog altijd niet en de effecten van de handelsoorlog beginnen te wegen op de Chinese bbp-groei en handel. De laatste maanden importen de VS aanzienlijk minder goederen uit China. De Invesco-econoom verwacht dat Trump het verkiezingsjaar 2020 aan zal grijpen om de overwinning te claimen, maar dat een wapenstilstand met China waarschijnlijk tijdelijk is.

Japan

Voor Japan geldt eenzelfde scenario als voor de eurozone: lage groei, lage inflatie. De macro-economische vooruitzichten van Japan veranderen niet wezenlijk tot het fundamentele probleem met het monetaire beleid wordt opgelost, verwacht Greenwood.