BNY Mellon IM: Vietnam aantrekkelijk alternatief voor China

BNY Mellon IM: Vietnam aantrekkelijk alternatief voor China

China United States Trade conflict
vietnam.jpg

Vietnam lijkt de uitgelezen bestemming voor bedrijven, waarvan de productie nu in China plaatsvindt, om stijgende Chinese arbeidskosten en Trump’s handelstarieven te omzeilen. Dat zegt Naomi Waistell, fondsmanager aandelen uit Aziatische en opkomende markten bij vermogensbeheerder Newton IM, onderdeel van BNY Mellon Investment Management.

Zo ziet Samsung Vietnam al tijden als een belangrijke hub voor haar productie en doet Apple er proeven met de productie van haar AirPods. Daarnaast kijken ook bedrijven zoals Home Depot en Amazon naar de productiemogelijkheden die het land te bieden heeft. Volgens het Ministerie van Planning en Investering heeft Vietnam bijna 12 miljard Amerikaanse dollars van buitenlandse investeerders ontvangen in de periode van januari tot augustus, 6,3% meer dan het jaar daarvoor.

Daarnaast heeft Vietnam een van de snelst-groeiende economieën ter wereld met een bbp-groei van 7,1% in 2018. In de periode van 2014 tot 2018 ligt het jaarlijks gemiddelde op 6,6%. De Vietnamese export overtreft al jaren het gemiddelde van opkomende landen en ook de binnenlandse economie is gezond.

Waistell: ‘Tijdens mijn recente bezoek aan Vietnam bezocht ik onder andere een IT-servicebedrijf, een onderwijsbedrijf, een telecomaanbieder en een elektronica- en kruidenierswinkel. Deze bezoeken hebben me overtuigd dat bedrijven die zich richten op de groeiende middenklasse van Vietnam uitstekende (maar ook aantoonbaar ondergewaardeerde) groeivooruitzichten hebben.’

Het nadeel is dat Vietnamese bedrijven zijn onderworpen aan regelgeving die niet toestaat dat buitenlandse beleggers meer dan 49% in handen krijgen. De aandelen die Waistell als meest aantrekkelijk ziet, zitten al tegen die grens aan. Wel zijn er manieren om hier alsnog in te kunnen beleggen, maar dat betekent dat beleggers geduldig zullen moeten afwachten of ervoor moeten kiezen om een hogere premie te betalen.