Catella Residential IM en Elithis investeren in ‘energie-positieve’ woontorens

Catella Residential IM en Elithis investeren in ‘energie-positieve’ woontorens

ESG-investing Real Estate
Vastgoed.jpg

Catella Residential Investment Management (CRIM) in Berlijn en het Franse bouwbedrijf Elithis uit Dijon zijn een alliantie aangegaan om 100 ‘energie-positieve’ woontorens in heel Europa te realiseren vóór 2030 via een investeringsprogramma ter waarde van €2 miljard. De groene woontorens bestaan uit appartementen tegen betaalbare huurprijzen en leveren overtollige stroom terug aan nationale netten.

CRIM en Elithis beginnen in 2020 de ontwikkeling van de eerste drie woontorens in Dijon, St Etienne en Montevrain en zijn van plan om later volgend jaar nog drie projecten op de Franse markt te lanceren. Andere Europese steden volgen in 2021. Energie-positieve torens zijn gebouwen die meer energie genereren dan huurders verbruiken.

Xavier Jongen, Managing Director bij CRIM, zei: “Grote Europese steden worden geconfronteerd met een woningcrisis door het gebrek aan betaalbare appartementen. Vooral voor jongeren die in groten getale naar de stedelijke centra komen voor opleiding en werk, voldoet het woningaanbod niet aan de enorme vraag. Wij zijn van mening dat de alliantie tussen Catella en Elithis een blauwdruk biedt voor een mogelijke oplossing van deze crisis, die de sociale cohesie van onze steden aantast, en tegelijkertijd de andere grote uitdaging van onze tijd aanpakt, de wereldwijde klimaatverandering. Daar zullen we alleen in slagen door gebruik te maken van de financiële kracht van institutionele beleggers die nu het grote onaangeboorde investeringspotentieel van de Europese woningmarkten ontdekken. Deze beleggingen bieden stabiele, op huuropbrengsten gebaseerde totaalrendementen op de lange termijn en tegen een laag risico. Bovendien stellen ze pensioenfondsen, verzekeraars en andere beleggers in staat te voldoen aan hun toenemende verplichtingen om zich te richten op investeringen die een positieve sociale en milieu-impact hebben.”   

Elithis is een wereldleider in het ontwerpen en ontwikkelen van energiepositieve gebouwen, terwijl Catella het grootste grensoverschrijdende beleggingsplatform voor residentieel onroerend goed in Europa beheert, met een balanstotaal van bijna €4 miljard in negen landen. Door hun krachten te bundelen, zijn de twee partners in staat een Europese beleggingspropositie voor woningen aan te bieden die ongeëvenaard is in de sector in zijn schaal en zijn ambities wat betreft duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Thierry Bievre, Bestuursvoorzitter van Elithis, zei: “Al meer dan 10 jaar bedenken, ontwerpen en ontwikkelen we energiepositieve gebouwen. Onze energiepositieve kantoortoren die in 2009 in Dijon werd opgeleverd, was de eerste van dit type ter wereld en presteert nog steeds beter dan de wettelijke voorschriften en standaardcertificeringen in de branche. Nadat we deze mijlpaal hadden bereikt, konden we ons conceptuele model verbeteren en 's werelds eerste energiepositieve woontoren in 2018 opleveren: de Elithis Donau-toren in Straatsburg. Onze historische overeenkomst met Catella zal ons helpen onze basis te verbreden en onze bouwexpertise en vermogen om betaalbare woongebouwen te ontwikkelen met een duurzame energie- en koolstofemissiecyclus, verder te consolideren.”

CRIM is een initiële financiële verplichting aangegaan namens zijn gespecialiseerde woningfondsen voor investeringen in drie woontorens. In Frankrijk zijn ongeveer 36 locaties aangewezen voor ontwikkeling en de partners willen in totaal 50 projecten in grote stedelijke centra door het hele land opleveren. De eerste projecten buiten Frankrijk zullen in 2021 worden gestart als onderdeel van een strategie om het komende decennium nog eens 50 energie-positieve woontorens op de Europese markten te ontwikkelen.

De partners hebben als doelstelling elke nieuwe toren die wordt gebouwd beter te laten worden dan de vorige, door de werkwijze van ‘voortdurende verbetering’ in het ontwikkelproces te integreren. De torens zullen ook zo worden gebouwd dat ze gemakkelijk kunnen worden getransformeerd voor andere functies dan residentieel gebruik, mocht dit nodig zijn. Ondanks alle duurzame kenmerken zijn de bouwkosten niet hoger dan voor een reguliere woontoren.

De technologie die in de gebouwen wordt toegepast (fotovoltaïsche panelen en een bio-klimaatontwerp dat tot doel heeft het milieu en de natuurlijke hulpbronnen te beschermen) zorgt ervoor dat ze vanaf het begin energiepositief zijn. Elke toren die door de partners is ontwikkeld, beloont ook individuele inspanningen op het gebied van duurzaamheid door slimme kunstmatige intelligentie-applicaties. Nie alleen zullen de bewoners de mogelijkheid krijgen om hun energiekosten volledig of gedeeltelijk te minimaliseren, wat resulteert in een geschatte jaarlijkse besparing van ongeveer €1.600 voor een gemiddeld Frans gezin, maar ze zullen ook profiteren van de lagere bedrijfskosten van de toren zelf dankzij de minst dure technologische keuzes op het gebied van onderhoud.