Mirova: Althelia Sustainable Ocean Fund haalt nog eens $50 miljoen op

Mirova: Althelia Sustainable Ocean Fund haalt nog eens $50 miljoen op

ESG-investing Impact investing
duurzaam.jpg

Mirova Natural Capital Limited, onderdeel van Natixis Investment Managers, kondigt vandaag het einde van een tweede kapitaalronde aan van het Althelia Sustainable Ocean Fund (SOF). Het fonds zet zich in voor baanbrekende impactinvesteringen in maritieme en kustprojecten en ondernemingen die een duurzaam economisch rendement opleveren in de visserij, aquacultuur, bijbehorende toeleveringsketens voor zeevruchten, oceaanafval en recycling en maritieme instandhouding. Het totaal vermogen van het fonds bedraagt nu meer dan $92 miljoen. Mirova Natural Capital Limited is de beleggingsadviseur van de SOF.

Het fonds heeft als doel het genereren van reële assets, het verbeteren van ecosystemen aan de kust en het realiseren van duurzame economische groei in de zogenoemde ‘blauwe economie’, Om dat doel te verwezenlijken investeert het fonds in schaalbare bedrijven met een impact die het natuurlijke kapitaal van de oceaan benutten.

De nieuwe investeringen zijn afkomstig van toonaangevende Europese institutionele beleggers als de Duitse Ontwikkelingsbank KFW, de Franse verzekeraars BNP Paribas Cardif en Garance. Het fonds is open tot het einde van dit jaar en zal na sluiting naar verwachting meer dan $100 miljoen groot zijn.

“We zijn verheugd het einde van deze kapitaalronde aan te kondigen voor ons Althelia Sustainable Ocean Fund en verwelkomen de steun van onze nieuwe investeerders”, stelt Simon Dent, SOF Principal. “Dit fonds stelt ons in staat om op grote schaal zinvolle investeringen te doen ter ondersteuning van duurzame bedrijfsmodellen en ondernemingen in de blauwe economie in ontwikkelingslanden en kleine eilandstaten.  Tegelijkertijd pakken we de meest dringende problemen op het gebied van oceaanbehoud en -bestendigheid aan.

“Het is een zeer belangrijke stap voor Mirova en het natuurlijke kapitaalplatform; het toont leiderschap in impactbeleggingen en investeringen in natuurlijk kapitaal, dat we willen uitbouwen om tegen 2022 1 miljard euro aan beheerd vermogen voor natuurlijk kapitaal te bereiken”, voegt Sylvain Goupille, Managing Director en mede-oprichter van Mirova Natural Capital toe.

Onderliggende doelen zijn onder meer het verbeteren van voedsel- en klimaatveiligheid, stabilisatie of verhogen van visbestanden, verbeteren van levensonderhoud en economische waarde voor lokale belanghebbenden, preventie van zee-afval en plasticvervuiling, evenals ecologische biodiversiteit en betere instandhouding in oceaan- en kustecosystemen.

Gezamenlijk bestrijkt de wereldwijde oceaan meer dan 70% van onze planeet, en meer dan 3 miljard mensen zijn afhankelijk van vis voor hun primaire eiwitbron, met meer dan 350 miljoen banen in verband met de oceaan via visserij, aquacultuur, kust- en zeetoerisme. Negentig procent van de mensen die hun brood verdient met vissen, leeft in ontwikkelingslanden. De VN schat dat een gezonde oceaan, die visserij en aquacultuur, energieproductie, handel en toerisme ondersteunt, jaarlijks ongeveer $3000 miljard bijdraagt aan de wereldeconomie.

De uitbreiding van kustbevolking en de klimaatverandering, heeft tot gevolg gehad dat 35% van de wereldwijde mangrove, 30% van de zeegrasbedden en 50% van de koraalriffen verdwenen is. Verder komt 80% van alle vervuiling van de zee uit bronnen op het land en stroomt er jaarlijks ongeveer 8 miljoen ton plastic de oceaan in.

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, zullen aanzienlijke nieuwe particuliere investeringen nodig zijn. SOF streeft ernaar deze te leveren aan projecten en bedrijven waarvan wij geloven dat een overtuigende case kan worden gemaakt. Het fonds heeft al geïnvesteerd in de ‘aquicultuur in Mexico en in een bedrijf dat technologie ontwikkelt om de bijvangst in de mondiale visserij te verminderen.

Het fonds werkt samen met het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID). Daarnaast zijn Conservation International en het Environmental Defense Fund betrokken bij SOF als strategische partners. Deze samenwerking met toonaangevende milieuorganisaties maakt dat het fonds aan milieunormen voldoet en het mogelijk maakt samen te werken met lokale belanghebbenden, waaronder gemeenschappen en overheden. De bestaande en nieuwe LP's van SOF - allemaal vooraanstaande, ervaren openbare en particuliere instellingen, evenals haar garant USAID, is een verder bewijs van het grote potentieel voor gemengde financiering om zinvolle investeringen te doen in het behoud van natuurlijk kapitaal.