BLI: Economische vertraging houdt aan, maar verergert niet

BLI: Economische vertraging houdt aan, maar verergert niet

Economy Financial markets
Economy

Door Guy Wagner

  • De reële bbp-groei van China op jaarbasis vertraagt als gevolg van de handelsspanningen
  • De Amerikaanse centrale bank heeft haar beleidsrente voor de derde keer dit jaar verlaagd
  • De risicoaversie bij de beleggers is in oktober iets verbeterd

In de Verenigde Staten blijven de gezinsconsumptie en de overheidsuitgaven nog altijd de voornaamste katalysatoren voor de economie, terwijl de bedrijfsinvesteringen bijzonder laag blijven. Dat schrijven Guy Wagner, bestuurder-directeur van BLI - Banque de Luxembourg Investments, en zijn team in hun maandelijkse analyse 'Highlights'.

Er is de laatste tijd weinig veranderd in de wereldeconomie. De economische activiteit blijft op een laag pitje, al lijkt niets op een verdere verzwakking te wijzen. Zo bedroeg de reële bbp-groei op jaarbasis in de Verenigde Staten volgens de eerste ramingen van het Amerikaanse ministerie van Handel in het derde kwartaal 1,9%, wat in de buurt ligt van het gemiddelde van de voorgaande jaren. "De belangrijkste katalysatoren voor de economie blijven de gezinsconsumptie en de overheidsuitgaven, terwijl de bedrijfsinvesteringen bijzonder laag blijven", zegt Guy Wagner, chief investment officer en bestuurder-directeur van fondsbeheersmaatschappij BLI - Banque de Luxembourg Investments. In de eurozone is het reële bruto binnenlands product in het derde kwartaal met 0,2% gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal, wat strookt met de groei sinds het begin van het jaar.

De reële bbp-groei van China op jaarbasis vertraagt als gevolg van de handelsspanningen

In Japan zou de gezinsconsumptie te lijden kunnen krijgen van de btw-verhoging die begin oktober werd doorgevoerd. "In China is de jaarlijkse reële bbp-groei in het derde kwartaal vertraagd door de gespannen handelsbetrekkingen met de Verenigde Staten", zegt de Luxemburgse econoom.

De Amerikaanse centrale bank verlaagt haar beleidsrente voor de derde keer dit jaar

Zoals verwacht, heeft de Amerikaanse centrale bank haar beleidsrente voor de derde keer dit jaar met 25 basispunten verlaagd. Voorzitter Jerome Powell zei echter dat er geen bijkomende renteknip meer komt, tenzij de economie opnieuw zou beginnen te verslechteren. Een renteverhoging sloot hij daarentegen zowat uit. Daarvoor zou de inflatie namelijk aanzienlijk zou moeten stijgen, en dat lijkt op dit moment weinig waarschijnlijk. In Europa heeft de Europese Centrale Bank haar monetaire beleid tijdens de laatste vergadering van de raad van bestuur onder het voorzitterschap van Mario Draghi niet gewijzigd.

De risicoaversie bij de beleggers is in oktober iets verbeterd

"De Verenigde Staten en China gingen weer rond de tafel zitten, waardoor de risicoaversie bij de beleggers in oktober wat is verminderd en de rentevoeten van staatsobligaties zijn gestegen." In de Verenigde Staten was de stijging van de langetermijnrente heel beperkt. In de eurozone is de rente op Duitse, Franse, Spaanse en Italiaanse staatsobligaties op tien jaar licht gestegen. In oktober werden de aandelenmarkten ondersteund doordat de economische cijfers niet verder achteruitgingen en doordat China en de VS hun handelsgesprekken weer aanknoopten. De belangrijkste Amerikaanse index, de S&P 500, vestigde een nieuw hoogterecord. "Dat bedrijven ondanks de economische vertraging globaal genomen nog altijd goede resultaten boeken, blijft een belangrijke steun voor de beurzen", besluit Guy Wagner.