Carmignac: Mogelijke gevolgen recessie vanuit Latijns-Amerikaans perspectief

Carmignac: Mogelijke gevolgen recessie vanuit Latijns-Amerikaans perspectief

Commodities Emerging Markets Economy Financial markets
Latijns Amerika.jpg

Door Xavier Hovasse, Head of Emerging Markets equities bij Carmignac

De Latijns-Amerikaanse landen zijn hoofdzakelijk grondstoffenexporteurs, wat betekent dat hun economieën sterk van de groeivooruitzichten van de wereldeconomie afhankelijk zijn. De regio heeft dan ook onder de wereldwijde groeivertraging te lijden en dat uit zich momenteel al in de lagere prijzen voor ijzererts en koper. We mogen echter niet over het hoofd zien dat de vertraging in de Chinese economie uiteindelijk uitmondt in een infrastructuurplan om aan de Chinese vraag naar metalen te voldoen. Daar plukken de Latijns-Amerikaanse grondstofexporteurs de vruchten van.

Voorzichtigheid is geboden: beleggers moeten de kerncijfers en interne dynamiek van elk land afzonderlijk onder de loep nemen. Niet alle landen in de regio zijn namelijk in gelijke mate van de wereldwijde economische cyclus afhankelijk en daarmee wijken ook hun groeivooruitzichten onderling af.

Het lijkt ons bijvoorbeeld onwaarschijnlijk dat Brazilië een recessie doormaakt. Het land noteert waarschijnlijk een bbp-groei van 1% tot 1,5%.

De hervorming van het pensioenstelsel vordert gestaag, met een reeks stemmingen in beide kamers van het parlement – een onbetwistbaar positief gegeven. Andere hervormingen zijn al met succes doorgevoerd: zo zijn de olierechten al verkocht, wat Brazilië meer instroom van vreemde valuta’s zou moeten opleveren en zijn betalingsbalans ten goede zou moeten komen.

De Argentijnse economie zal naar verwachting blijven kwakkelen gezien de onzekerheid in de aanloop naar de presidentsverkiezingen op 27 oktober. In de voorverkiezingen zagen we onverwacht meer steun voor het peronistische kamp dan voor de zittende president Mauricio Macri. Dat resulteerde in massale verkoop op de markten, waarbij er bijna een Argentijns wanbetalingsscenario werd ingeprijsd. Argentinië heeft een schuldsaneringsprogramma opgestart en kapitaalrestricties ingevoerd – donkere wolken boven de weg naar herstel die het land een paar jaar geleden was ingeslagen. De groeivooruitzichten van Argentinië zullen sterk afhankelijk zijn van zijn eigen overheidsbeleid, de richting van de dollarkoers en het verloop van de onderhandelingen met het IMF en internationale obligatiehouders. In de loop van de komende jaren het vertrouwen van beleggers terugwinnen en buitenlands kapitaal aantrekken zal een zware dobber worden voor het land.

We verwachten dat de Mexicaanse economie ook tegenslagen zal moeten incasseren, vanwege zijn afhankelijkheid van de export van auto-onderdelen en industrieproducten naar de VS. Door de vertragende Amerikaanse economie zullen de matige groeivooruitzichten voor Mexico alleen maar verder afzwakken. In de recentste kwartaalcijfers is de bbp-groei al in de rode cijfers gedoken. We verwachten dat de centrale bank de economie blijft ondersteunen en stimuleren door de beleidsrente te verlagen.

Hoewel Chili fiscaal gezien sterk staat – Chili is onder de Latijns-Amerikaanse landen koploper, met een begrotingssaldo van slechts -1,8% – lijdt het land onder de gevolgen van de woedende handelsoorlog en de tegenvallende koperprijzen dit jaar. Een recessie lijkt ons echter niet waarschijnlijk. We verwachten namelijk dat de koperprijzen zich volgend jaar herstellen en dat er meer steun voor de economie in het verschiet ligt in de vorm van renteverlagingen door de centrale bank, gezien haar accommoderende houding.