Invesco: Helicoptergeld kan eurozone boost geven

Invesco: Helicoptergeld kan eurozone boost geven

Central bank ECB
geld achterzak.jpg

Als Europese overheden niet bereid zijn meer uit te geven, dan kan helicoptergeld deel gaan uitmaken van het toekomstige ECB-beleid. Dat stelt Kristina Hooper, Global Market Strategist van vermogensbeheerder Invesco. ‘Als de overheid niet in actie komt, dan moeten de centrale banken het misschien doen.’

‘Helicoptergeld begon als een abstracte theorie, maar kan zich ontpoppen tot het meest precieze monetaire instrument’, aldus de Invesco-strateeg. De term helicoptergeld wordt gebruikt voor het bijdrukken van geld door de centrale banken, om dit vervolgens uit te geven aan overheidsprogramma’s of zelfs direct te storten op de rekening van burgers.

Monetair beleid is doorgaans een vrij bot wapen, aldus Hooper, en geen instrument met chirurgische precisie. ‘Centrale banken kunnen liquiditeit in het systeem brengen en de rente verlagen, maar ze kunnen niet garanderen dat de bevolking daadwerkelijk meer gaat uitgeven zodat de economie gaat groeien.’ Of, zoals het spreekwoord zegt: je kunt een paard naar het water brengen, maar niet dwingen om te drinken.

Met helicoptergeld is dat anders, aldus de Invesco-econoom: Centrale banken kunnen ‘het paard laten drinken’, bijvoorbeeld door het geld te spenderen aan infrastructuurprojecten die de economie een boost kunnen geven. Hooper denkt ook aan het storten van geld op de bankrekening van gewone burgers – voorzien van een houdbaarheidsdatum om te verzekeren dat het geld daadwerkelijk wordt uitgegeven.

Invesco benadrukt dat helicoptergeld geen ‘magic fix’ is en dat er ook juridische haken en ogen aan kunnen zitten. Maar, zo stelt Hooper, in de zoektocht van centrale banken naar nieuwe en experimentele instrumenten onderscheidt helicoptergeld zich door de directe en sterke impact op de economie. Het is daarmee het overwegen waard.