ASI: Fed niet geneigd om hand in eigen boezem te steken bij Jackson Hole

ASI: Fed niet geneigd om hand in eigen boezem te steken bij Jackson Hole

Central bank Monetary policy Fed
Federal Reserve.jpg

Deze week bespreken de bankiers van centrale banken van over de hele wereld de stand van het monetaire beleid tijdens hun jaarlijkse bijeenkomst in het Amerikaanse Jackson Hole. 

Volgens econoom James McCann van Aberdeen Standard Investments is de kans groot dat Jackson Hole het beleid van de Amerikaanse centrale bank kritisch onder de loep neemt. Die evaluatie is volgens hem nodig; sinds 2012 bereikte de Fed, op vijf maanden na, geen enkele keer haar inflatiedoelstelling van twee procent. 

Vorig jaar kondigde de Fed de evaluatie al aan en toen leek het alsof ze meteen ook een oplossing voor de problemen in gedachten had. De oplossing zou volgens de Fed zijn dat als ze haar inflatiedoelstelling mist, ze dat op een later moment goedmaakt met een hogere inflatie. 

“Maar het is helemaal niet zeker dat een nieuw beleidskader de problemen van de Fed zomaar doet verdwijnen”, zegt McCann. “De afgelopen jaren heeft de Amerikaanse centrale bank binnen de bestaande afspraken vele fouten gemaakt. De Fed is als een schutter die voortdurend de roos mist. Dan kom je toch niet met het idee aanzetten om dan maar op een ander doel te mikken en voor de rest alles bij het oude te laten?”

“Om het vertrouwen van beleggers terug te winnen, moet de Fed vooral onderzoeken waarom ze zo slecht is in het voorspellen van de inflatie. Hiervoor moet de bank meer inzicht krijgen in de factoren die de prijsgroei de afgelopen jaren hebben tegengehouden. Een evaluatie van de economische indicatoren aan de aanbodzijde zou in deze een goed begin zijn.”

“Jammer genoeg lijkt de Fed niet geneigd om de hand in eigen boezem te steken. Dat is zorgelijk. Als de centrale bank op deze voet verder gaat, zullen beleggers denken dat de Fed een medicijn voorschrijft zonder dat ze de kwaal in kwestie begrijpt", concludeert McCann.