DWS: Zelfs met Duitse staatsobligaties kun je nog steeds geld verdienen

DWS: Zelfs met Duitse staatsobligaties kun je nog steeds geld verdienen

Fixed Income Germany
Duitsland.jpg

Is het nog mogelijk om geld te verdienen met staatsobligaties uit de eurozone? Johannes Müller, Head of Macro Research bij vermogensbeheerder DWS, denkt van wel: steile rentecurves kunnen negatieve effectieve rentes (yields) helpen verslaan. Dat laat de ‘Chart of the Week’ van DWS zien.

De effectieve rentes op Duitse staatsobligaties zijn diep in het rood gezakt. Beleggers moeten hun obligaties tegenwoordig al decennialang vasthouden om een positief rendement over de hele looptijd te behalen. Voor de ministers van Financiën in Duitsland en andere ontwikkelde landen is de negatieve rente misschien positief, maar voor beleggers kan het een diep deprimerende ervaring zijn om zo lang te moeten wachten op zo’n mager nominaal rendement. Gelukkig is er goed nieuws: zelfs bij negatieve rentetarieven bestaan er strategieën om de negatieve yields te omzeilen.

Twaalf maanden

In zijn Grafiek van de Week schetst DWS het mogelijke rendement van een Duitse staatsobligatie die na aankoop slechts één jaar wordt vastgehouden, in plaats van tot het einde van de looptijd. In twaalf maanden wordt een tienjarige obligatie met een yield van -0,40% een negenjarige obligatie. Die laatste handelt momenteel op -0,49%, wat betekent dat de verkoop ervan een winst zou opleveren die het negatieve rendement overcompenseert.

Werkt deze theorie ook in de praktijk? DWS heeft hiervoor gekeken naar Japan. Daar daalde de rente op tienjarige staatsobligaties in februari 2016 ook tot in het rood. Sindsdien worden tienjarige obligaties gemiddeld verhandeld tegen een magere yield van slechts 0,011%. De gemiddelde jaarprestatie van indices die Japanse staatsobligaties met een looptijd van zeven tot tien jaar volgden, was sinds februari 2016 echter +0,46%.

Japan bewijst dat strategieën die gebruikmaken van de steilheid van de rentecurve ook in de praktijk blijken te werken, benadrukt Müller. Ten slotte nog de vraag wie met de rekening blijft zitten. Ook hier geeft de Chart of the Week antwoord op: beleggers die kortlopende obligaties aanhouden, krijgen naast de negatieve rendementen ook te maken met dalende prijzen.