BlackRock: directe gevolgen van invoerheffingen VS voor Chinese economie beperkt

BlackRock: directe gevolgen van invoerheffingen VS voor Chinese economie beperkt

China
China geld renminbi.jpg

Als de Verenigde Staten alle invoerheffingen waar ze mee dreigen bij het uitblijven van een handelsakkoord met China ook daadwerkelijk opleggen, zijn de directe gevolgen daarvan voor de Chinese economie vooralsnog beperkt.

Zo schatten beleggingsprofessionals van BlackRock de situatie in na een bezoek aan China. Het bezoek benadrukt hun vertrouwen in de veerkracht van de Chinese economie, onder meer vanwege de ommekeer in de schuldproblematiek. Waar ze zich wel zorgen over maken, is de stabiliteit van wereldwijde toeleveringsketens als gevolg van het handelsconflict, schrijven ze in een marktcommentaar.

Tot nu toe hebben de diepe onderlinge verwevenheid van de wereldwijde toeleveringsketens en andere wederzijdse belangen een rem gezet op een volledige escalatie van het handelsconflict. Toch zijn marktpartijen duidelijk bezorgd over de gevolgen op lange termijn.

Productie van China naar Vietnam
Sommige internationale bedrijven met grote toeleveringsketens in China wachten de volgende ronde in het handelsoverleg tussen de VS en China niet lijdzaam af. Drastische loonstijgingen in Vietnam wijzen al op het verplaatsen van productiewerk vanuit China. 

Toch zijn arbeidskosten niet de enige overweging voor het verplaatsen van productiewerk. Een basisvoorwaarde voor grootschalige productie is bijvoorbeeld betrouwbare stroomvoorziening, en precies daarin schieten veel opkomende markten tekort. Bovendien is het aanpassen van toeleveringsketens een kostbare aangelegenheid waar bedrijven mogelijk jaren mee kunnen worstelen. BlackRock vermoedt bovendien dat de groei van de Chinese zelfredzaamheid – van technologie tot energie en voedsel – versnelt.

Hoewel BlackRock de directe gevolgen voor China als beperkt inschat, beschouwen ze het oplaaiende mondiale handelsconflict een bron van grote macro-economische onzekerheid. Ze vinden het daarom verstandig om beleggingsportefeuilles weerbaar te maken, onder meer met Amerikaanse staatsobligaties, die in het verleden belangrijk zijn gebleken als buffer in periodes van volatiliteit.​