AllianzGI gaat partnership aan met The Sea Cleaners

AllianzGI gaat partnership aan met The Sea Cleaners

ESG-investing ESG
Wereld4.jpg

AllianzGI gaat partnership aan met The Sea Cleaners om de oceanen te beschermen tegen plastic

 

o   De focus van The Sea Cleaners op het behoud van de oceanen en het geven van voorlichting over plasticvervuiling sluit naadloos aan bij het streven van AllianzGI naar duurzaamheid.

o   Een partnerschip van vijf jaar geeft klanten en werknemers van AllianzGI de mogelijkheid tot engagement. Het ondersteunt tevens de lancering van 'The Manta', een revolutionair nieuw schip dat hernieuwbare technologieën gebruikt om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen en in staat is om 10.000 ton plastic afval per jaar te verzamelen.

Allianz Global Investors, een van 's werelds grootste actieve vermogensbeheerders, is een partnership van vijf jaar aangegaan met The Sea Cleaners, een nieuw initiatief ter bestrijding van de plastic soep in de wereldzeeën. De steun voor The Sea Cleaners sluit naadloos aan bij het streven van AllianzGI naar duurzaam beleggen. De samenwerking creëert ook nieuwe mogelijkheden voor werknemers en klanten van AllianzGI, waarvan velen al actief bezig zijn met de bestrijding van plastic afval.

AllianzGI ondersteunt de ontwikkeling van 'The Manta', het nieuwe afvalinzamelingsschip van The Sea Cleaners. Met een lengte van 70 meter, breedte van 49 meter en hoogte van 61 meter gaat The Manta naar verwachting in 2022 de zeeën bevaren. Het schip maakt gebruik van geavanceerde technologieën om plastic afval te verzamelen in gebieden waar dat veel voorkomt, zoals riviermondingen en kustlijnen, nog voordat het plastic in microdeeltjes uiteenvalt en de biodiversiteit onomkeerbaar beschadigt.

Behalve het opruimen van afgedankt plastic gaat het schip, dat wordt aangedreven door de wind en de zon, wetenschappelijk onderzoek uitvoeren, waarvoor The Sea Cleaners open source data zal leveren. Eén energieterugwinningseenheid zal niet-recycleerbare plastic gebruiken om zowel het schip als de fabriek aan boord in bedrijf te houden.

Door middel van een breed scala aan activiteiten op scholen en vakbeurzen vergroot The Sea Cleaners het bewustzijn onder toekomstige generaties over de schade, die plasticvervuiling veroorzaakt. Het partnership stelt werknemers van AllianzGI in staat om deel te nemen aan activiteiten van The Sea Cleaners om de plastic soep terug te dringen, Vertegenwoordigers van The Sea Cleaners zullen op hun beurt aanwezig zijn op duurzaamheidsevenementen van AllianzGI.

 

Thorsten Heymann, Global Head of Strategy bij AllianzGI:

"Jaarlijks wordt er 9 miljoen ton plastic in de oceaan gedumpt - circa 300 kilogram per seconde. Als actieve langetermijnbelegger, met duurzaam beleggen in ons DNA, willen we een actieve rol in de strijd tegen de plastic soep. Dat doel delen wij met The Sea Cleaners. Samen kunnen we de oceanen helpen beschermen voor toekomstige generaties.

"We zijn om twee redenen gepassioneerd over de samenwerking. Ten eerste: het appelleert aan een kritisch onderdeel van onze waardepropositie voor klanten, het reflecteert onze wens voor een holistische benadering van duurzaam beleggen. Ten tweede: door deze samenwerking kunnen onze werknemers en klanten zich op een nieuwe manier bezighouden met een onderwerp, waarvan we weten dat ze er veel belang aan hechten.”

 

Yvan Bourgnon, president en oprichter van The Sea Cleaners:

"Plasticvervuiling van de oceanen is een ecologische catastrofe. We zijn verheugd over deze samenwerking met AllianzGI, omdat hun waarden en visie op duurzaamheid nauw aansluiten bij die van ons. Innovatie, wereldwijd actie, gericht op de lange termijn, duurzame ontwikkeling, bescherming van de biodiversiteit en voorlichting; laten we mens weer centraal stellen bij deze belangrijke ecologische uitdagingen. We zijn er trots op dat we aan deze inspirerende missie werken en ons samen met een partner als AllianzGI kunnen inzetten voor het behoud van de oceaan.”

In het streven om het gebruik van plastic in zijn activiteiten wereldwijd terug te dringen, heeft AllianzGI interne campagnes gelanceerd om het gebruik van wegwerpplastic terug te dringen. Op het kantoor in Londen is de Plasticvrije Dinsdag ingevoerd, terwijl werknemers van AllianzGI hebben meegeholpen met opruimacties op het strand van Baker Beach in San Francisco, op het Lamma-eiland in Hongkong en in Taiwan aan de 'Coast Cleanup'. Het kantoor van AllianzGI in Hongkong ontving onlangs de ‘Hong Kong Green Organisation Certification’ als erkenning voor de inzet voor het milieu, zoals het verminderen van het gebruik van plastic en het bevorderen van een groene werkplek.

AllianzGI is een pionier in duurzaam beleggen. In de afgelopen twee jaar heeft AllianzGI van de Principles for Responsible Investment (PRI) een A+ gekregen voor de overkoepelende ESG-strategie, en de governance. Beatrix Anton-Groenemeyer is als eerste recent benoemd tot Chief Sustainability Officer. Deze nieuwe functie in de organisatie, zij rapporteert rechtstreeks aan CEO Andreas Utermann, onderstreept wederom het belang van duurzaamheid voor AllianzGI en zijn klanten.

Het volledige vermogen onder beheer (EUR 535 miljard) van AllianzGI is onderworpen aan ESG-analyse (milieu, sociaal & governance). Alle beleggingsprofessionals in de organisatie kunnen gebruik maken van het vooruitstrevende, actieve programma voor engagement, rentmeesterschap en research. AllianzGI wil ESG-integratie een standaard onderdeel laten uitmaken van alle beleggingsstrategieën. ESG-integratie is reeds van toepassing op EUR 118 miljard aan door AllianzGI beheerd vermogen. Ook wordt EUR 22 miljard beheerd in specifieke verantwoord beleggingsstrategieën en circa EUR 6 miljard in impactbeleggen.