Monex: BoE kan pond extra boost geven in geval van Brexit-deal

Monex: BoE kan pond extra boost geven in geval van Brexit-deal

Central bank British Pound UK
Bart Hordijk - Monex Europe.jpg

Door Bart Hordijk, valuta-analist bij Monex

Gouverneur Mark Carney van de Bank of England liet vanmiddag tijdens de persconferentie die bij het inflatierapport hoort dat de BoE verdere renteverhogingen verwacht; uiteraard wel onder de aanname van een ordelijk Brexitproces.

Carney noemde hierbij expliciet dat de ingeprijsde marktverwachting van renteverhogingen lager zijn dan wat de BoE verwacht dat er moet gaan gebeuren om de inflatie in toom te houden, ervan uitgaande dat ontwikkelingen zich ontvouwen zoals het Monetaire Beleidscomité dit verwacht. Daarnaast bleef hij wel bewust vaag over wanneer deze renteverhoging dan zou plaatsvinden, waarbij in het rentebesluit dat voor de persconferentie al werd aangegeven dat de kosten voor het afwachten van de verdere gang van zaken laag genoeg is om een afwachtende houding te rechtvaardigen.

Het Britse pond was ondertussen weinig geholpen door het feit dat Carney en co. optimistisch waren over het toekomstige rentepad en de groeiverwachting die op 1,5% gezet wordt tegen 1,2% eerder. Enerzijds kan dit verklaard worden doordat ook de inflatieverwachtingen naar beneden werden bijgesteld naar 1,6% dit jaar, lager dan het 2% doel waarvan wordt geschat dat dit pas in 2020 weer bereikt wordt. Anderzijds houdt dit in dat de risico’s voor een krapper monetair beleid in de toekomst – en dus een sterkere pond – naar boven wijzen.

Zeker als het ordelijke Brexit basisscenario van de BoE waarheid wordt, ligt er hierdoor extra sterkte in het verschiet voor het pond op de middellange termijn.