UBS: Markt private infrastructuur verviervoudigd

UBS: Markt private infrastructuur verviervoudigd

Infrastructure
ubs-markt-private-infrastructuur-verviervoudigd_1_b3xkAA.jpg

UBS Asset Management heeft haar infrastructuuroutlook voor 2019 officieel gepubliceerd. Daarin ontvouwen Declan O’Brien en Alex Leung van het Infrastructure Research & Strategy Team van vermogensbeheerder UBS AM de belangrijkste trends, zowel voor Europa als de VS. De markt voor private infrastructuurbeleggingen is sinds 2007 verviervoudigd.

UBS Asset Management heeft haar infrastructuuroutlook voor 2019 officieel gepubliceerd. Daarin ontvouwen Declan O’Brien en Alex Leung van het Infrastructure Research & Strategy Team van vermogensbeheerder UBS AM de belangrijkste trends, zowel voor Europa als de VS. De markt voor private infrastructuurbeleggingen is sinds 2007 verviervoudigd.

Europa:

Veranderingen in het politieke raamwerk in Europa brengen risico’s met zich mee. Oppositiepartijen willen niet dat belangrijke infrastructuur, zoals nutsvoorzieningen, in private handen komt. Onder druk van de oppositie heeft de Britse regering de regelgeving met betrekking tot de elektriciteits- en watervoorzieningen verhard. De oppositie dringt erop aan dat de regering een deel van de nutsbedrijven (weer) nationaliseert.

Europese financiers hebben de afgelopen tien jaar 300 miljard euro gepompt in de groene energiesector. Het einde van het grote subsidietijdperk is in zicht. In Spanje is 10GW aan groene energiecapaciteit met succes naar de veiling gebracht. Het probleem is echter dat door het gebrek aan subsidie de bouw van deze energieparken bijna niet van de grond komt.

Ook de energieprijzen zijn in de belangrijkste Europese markten gestegen als gevolg van hogere brandstofkosten en de prijs om CO2 te mogen uitstoten. Die laatste vervijfvoudigde in een periode van anderhalf jaar. Hoe de prijzen zich ontwikkelen hangt van een aantal factoren af. Een prijs boven de 30 euro per ton kan betekenen dat steenkoolcentrales eerder de deuren sluiten dan gepland, waardoor de Europese industrie aan concurrentiekracht verliest. Voorstanders van de hogere prijzen voor CO2-emissierechten vinden de ontwikkeling goed omdat de urgentie om kolencentrales te sluiten vergroot.

Het is lastig voor beleggers om de dynamiek op de markt te volgen. Conservatieve beleggers vonden de gereguleerde   prijzen van groene energie juist aantrekkelijk en dreigen nu die markt te verlaten. Andere gokken weer op stroomafnameovereenkomsten om zo mogelijke prijsrisico’s in te perken. Hoe dan ook zullen zowel aandelen- als de obligatiebeleggers moeten wennen aan het nemen van enig risico.

In 2018 werd er wereldwijd zo’n 11 miljard dollar gestoken in telecom-infrastructuur. 80% van het geld werd besteed in Europa waar glasvezel werd uitgerold en datacentra werden gebouwd. Er is veel vraag naar clouddiensten, mobiel datagebruik en gaming-snelheid. De vraag zal explosief blijven groeien. De gevestigde telecombedrijven kunnen niet overal in investeren en leggen de prioriteit bij 5G. Vooral in Groot-Brittannië zitten nog grote hiaten in het hogesnelheidsdatanetwerk. Om dit te kunnen financieren stoten ze niet-kernactiviteiten af. Deze trend biedt weer kansen voor infrastructuurbeleggers.

De Verenigde Staten:

De politiek in de VS schommelt net zo hard heen en weer als de internationale geopolitiek, zeker met een president als Trump en een verdeeld Congres. Na de tussentijdse verkiezingen leek het er even op dat Trumps plan om de Amerikaanse infrastructuur een injectie te geven van de grond zou komen. Zeker omdat het verbeteren van de infrastructuur op brede politieke steun kan rekenen. Gezien het soepele belastingregime is er een gat geslagen in de Amerikaanse staatskas en is het eigenlijk niet meer dan logisch dat private partijen in het infrastructuurfinancieringsgat springen. Maar ook onder andere presidenten zijn infrastructuuruitgaven vaak op een laag pitje gezet.

Een mooi voorbeeld is de drinkwatercrisis in 2015 na het gifschandaal in het plaatsje Flint in de staat Michigan. Iedereen sprak er schande van, maar de grootschalige investeringen in het waternet zijn achtergebleven. Daarentegen is er wel veel geld gestoken in energie-infrastructuur. Ook is het voor private beleggers eenvoudiger om daarin te stappen, al is geduld vereist.

Net zoals in Europa worden de subsidies voor het opwekken van groene energie in de VS afgebouwd. Ook al komt er van die kant geen geld meer binnen kunnen ontwikkelaars profiteren van belastingdouceurtjes.

Het sentiment onder beleggers voor infrastructure-equity was nog nooit zo positief. De belangstelling uitte zich in 2018 door het recordbedrag van 89,5 miljard dollar dat in fondsen werd gestort. Een jaar eerder was dat 73,4 miljard dollar. De transactievolumes gingen in 2018 wel licht omlaag. Het merendeel van het kapitaal stroomde naar de energiesector, maar het meest opvallend was toch de stijging van het percentage telecomtransacties van 5% in 2017 naar 35% vorig jaar. Het meeste geld ging naar value-add.