Aberdeen Standard Investments: Duimendraaien bij de ECB

Aberdeen Standard Investments: Duimendraaien bij de ECB

aberdeen-standard-investments-duimendraaien-bij-de-ecb_1_vV65Nh.jpg

Deze week verlaagt de ECB waarschijnlijk opnieuw haar groei- en inflatieprognoses. Ze kan laten doorschemeren dat er een vernieuwd liquiditeitsprogramma voor commerciële banken komt. Dat verwacht Paul Diggle, senior econoom bij Aberdeen Standard Investments.

“De ECB hanteert momenteel een reeks groei- en inflatieprognoses die ver boven die van de markt, de Europese Commissie, en ook die van ons liggen. Beleggers gaan er daarom van uit dat er pas tegen 2020 een rentestijging komt. De ECB zou verder moeten gaan dan het in kleine stapjes bijstellen van haar prognoses. Ze zou haar ‘forward guidance’ moeten herzien en te kennen geven dat ze de rente dit jaar nog niet verhoogt.

Een dergelijke maatregel brengt natuurlijk niet echt een economische ommekeer teweeg. Maar het zou de markt wel verrassen en duidelijk maken dat de ECB niet altijd als laatste de realiteit onder ogen ziet.

Mario Draghi gaat dit helaas niet doen. Hij wil de mogelijke beleidsmaatregelen die zijn opvolger - die later dit jaar het stokje van hem overneemt - in petto heeft niet dwarsliggen. Europa wemelt van de protocollen. Meer pragmatisme is op zijn plaats. Draghi’s opvolger moet in elk geval de ‘forward guidance’ aanpassen. Als Draghi dat nu al doet, heeft de nieuwe ECB-voorzitter sneller de handen vrij om de uitdagingen waar Europa mee te kampen heeft, aan te pakken.

Draghi zal wellicht een verlenging aankondigen van het TLTRO-programma (Targeted Longer-Term Refinancing Operation). Dat programma biedt goedkope langetermijnfinanciering voor commerciële banken. Maar we zullen waarschijnlijk maanden op de details moeten wachten en hij zal waarschijnlijk alleen aangeven dat een verlenging in de steigers staat.

Niemand lijkt een oplossing te hebben voor de hachelijke toestand waarin de Italiaanse banken verkeren. Daarnaast is het onduidelijk hoe afhankelijk die zijn van ECB-financiering. Een verlenging van het programma is het enige wat de ECB hierop kan besluiten. Toch is het overeind houden van de Italiaanse banken niet hetzelfde als het aanjagen van economisch herstel. Door het TLTRO-programma nieuw leven in te blazen doe je wel het eerste maar niet het laatste.

Het blijft lastig voor de ECB om tijdig te reageren op de economische realiteit. We hebben deze situatie eerder aan de hand gehad en toen is het niet goed afgelopen.”