Robeco: Verkoop Goldilocks, stap in opkomende markten

Robeco: Verkoop Goldilocks, stap in opkomende markten

Emerging Markets Equity Asset Management Japan United States Eurozone
robeco-verkoop-goldilocks-stap-in-opkomende-markten_1_M48JYk.jpg

Het is tijd dat beleggers zich gaan richten op markten buiten de VS. “We hebben Goldilocks verkocht in het laatste kwartaal van 2018. Het is nu tijd om Armageddon te kopen”, aldus Fabiana Fedeli, Global Head of Fundamental Equities bij vermogensbeheerder Robeco. 

Het is tijd dat beleggers zich gaan richten op markten buiten de VS. “We hebben Goldilocks verkocht in het laatste kwartaal van 2018. Het is nu tijd om Armageddon te kopen”, aldus Fabiana Fedeli, Global Head of Fundamental Equities bij vermogensbeheerder Robeco. 

Zowel opkomende markten, Europa als Japan hebben vorig jaar minder gepresteerd dan de S&P500 (in dollars gerekend). Zelfs na de ‘outperformance’ in december blijven ze nog 10% achter bij de VS.

Europese aandelenmarkten zijn goedkoop geworden, aldus Robeco, met koersen die gemiddeld 12 keer de verwachte winst bedragen. Zelfs na de recente correctie beschouwt de vermogensbeheerder de Amerikaanse markt als relatief duur. De volatiliteit op de Europese aandelenmarkten zal echter hoog blijven, stelt Fedeli, gezien geopolitieke risico’s en het feit dat sommige landen tegen een recessie aan lijken te zitten. Juist de kernlanden worstelen met problemen: denk aan de Brexit, de zwakke Duitse auto-industrie en de protesten van de gele hesjes in Frankrijk.

Met betrekking tot aandelen uit Japan en de opkomende markten is er minder onzekerheid: de meeste negatieve factoren zijn al in de koersen verwerkt. Fedeli: “Kijk naar de opkomende markten, waar beleggers een Armageddon-scenario hebben ingeprijsd, met een underperformance van 17% vergeleken met Amerikaanse aandelen in de eerste 11 maanden van 2018.”

Ook Robeco ziet de winstgroei in opkomende markten vertragen, evenals een verzwakking van de economische groei in China. Maar er wordt nog steeds gerekend op een winstgroei van 9%, en een groot deel van de recente neerwaartse bijstellingen hebben direct of indirect te maken met de handelsgeschillen. Een deal tussen China en de VS zou dus een belangrijk verschil maken. Tegelijkertijd verwacht Robeco dat de Chinese overheid meer stimuleringsmaatregelen zal nemen om een zachte landing te bewerkstelligen.

Andere zaken die drukten op aandelen uit opkomende markten hebben in de tussentijd aan kracht verloren. Zo hint de Amerikaanse Fed op een pauze in de reeks van renteverhogingen en zelfs het proces van balansverkleining behoort tot de mogelijkheden. Mede in combinatie met een minder uitbundige economische groei ligt het voor de hand dat de opmars van de dollar stopt. Daarnaast zijn diverse geopolitieke zorgen naast de handelsgeschillen (zoals de verkiezingen in Brazilië en Mexico) inmiddels achter de rug.

De risico’s blijven hoog, benadrukt Fedeli: er zullen op korte termijn meer teleurstellingen op het gebied van winstontwikkeling komen. “Maar de kansen zijn gekeerd. Het zwaard van Damocles dat boven de opkomende markten hing wordt langzaam weggenomen: de Fed is meer ‘dovish’ geworden, Xi en Trump praten, de regering-Trump lijkt meer bereid om een deal te sluiten en geopolitieke zorgen zijn verdreven. Als dit ook een normalisering van de dollar betekent, dan is dat het recept waar we op hoopten: we verkochten een vals gevoel van Goldilocks, nu moeten we een misplaatste angst voor Armageddon kopen.”