Amundi onderzoek pensioenfondsen EU

Amundi onderzoek pensioenfondsen EU

amundi-onderzoek-pensioenfondsen-eu_1_NnsxVG.jpg

Europese pensioenfondsen bereiden zich met innovatief beleggen voor op een nieuw tijdperk van laag rendement en hoge volatiliteit

Europese pensioenfondsen bereiden zich met innovatief beleggen voor op een nieuw tijdperk van laag rendement en hoge volatiliteit

De Europese pensioenplannen nemen deels afscheid van de traditionele beleggingsbenadering om goede rendementen te vinden, aangezien de periode van hoge rendementen voorbij lijkt.

Het verhogen van de blootstelling aan alternatieve beleggingen is meer in zwang dan ooit, net als ESG.

Pensioenfondsen maken zich in toenemende mate zorgen over het vermogen van de EU om ​​gezamenlijk in actie te komen wanneer de volgende economische crisis zich aandient.

IORP II bevordert de consolidatie binnen de Europese grensoverschrijdende pensioenmarkt.

Pensioenfondsen gebruiken nieuwe methoden om rendementen te behalen, zo blijkt uit een nieuwe enquête die vandaag is gepubliceerd door onderzoeksbureau CREATE-Research en Europa's grootste vermogensbeheerder Amundi. Daaruit blijkt ook de vrees voor een nieuwe economische schok en een gedaald vertrouwen in de Europese instellingen om die in goede banen te leiden.

De opkomst van het populisme, terug te zien in de uitslag van de Italiaanse verkiezingen en de Brexit, is tekenend voor het afnemende vertrouwen in de Europese Unie – hetgeen ook leidt tot beleggingsrisico’s op de lange termijn. Daarom verminderen pensioenfondsen de rol van traditionele beleggingen ten gunste van meer innovatieve vermogenscategorieën en beleggingsthema’s.

Amundi en CREATE-Research namen 149 pensioenregelingen in Europa - met een balanstotaal van bijna €1900 miljard – onder de loep, om inzicht te kunnen geven in hun omgang met de huidige complexe marktomgeving, die gekenmerkt wordt door de opkomst van populisme en het terugdraaien van het ruime monetaire beleid. Hieronder schetsen we de belangrijkste bevindingen van de enquête.

Het lage-rendementstijdperk is er al en begunstigt illiquide activa

Pensioenfondsen maken een constante afweging tussen voorzichtigheid en kansen. Dat betekent dat ze accepteren dat toekomstige rendementen voor de meeste activa lager zullen zijn, maar tegelijkertijd de huidige ‘once-in-a generation bull-market niet willen missen. "Er zit geen brandstof meer in deze bull-markt en er zijn geen nieuwe booster rockets in zicht”, zegt een geïnterviewde.

Als gevolg hiervan denkt bijna tweederde van de respondenten dat wereldwijde aandelen en illiquide activa zoals onroerend goed, infrastructuur en alternatieve kredieten de voorkeur krijgen in de zoektocht naar rendement. Deze beleggingscategorieën zijn volgens een Brits pensioenfonds aantrekkelijke mogelijkheden voor een gediversifieerde portefeuille: ze hebben een zeer lage correlatie met traditionele activaklassen, leveren stabiele kasstromen op en stellen de pensioenregeling in staat om pensioenuitkeringen uit te betalen, ongeacht de marktomstandigheden.

Omgekeerd worden Europese staatsobligaties, Amerikaanse ‘investment grade’ bedrijfsobligaties en Amerikaanse en Japanse aandelen gezien als overgewaardeerd. Hedgefondsen en valutafondsen zijn de minst geliefde activaklassen volgens de ondervraagden. Hoewel geen enkele regio opviel door uitstekende resultaten, werden Azië (exclusief China), de VS en India gerangschikt als de drie regio's die het best in staat zijn om het komende jaar een fatsoenlijk rendement te genereren.

Het huidige herstel van de EU is ‘work in progress’

De overgrote meerderheid van de respondenten (circa 80%) is het erover eens dat het recente herstel in de EU cyclisch is en wordt gevoed door een gesynchroniseerde mondiale groei. Slechts een kwart vindt dat Europa eindelijk is genezen na de crisis van 2008. In feite is de Italiaanse situatie kenmerkend voor de diepgewortelde structurele malaise van de EU: inefficiënte arbeidsmarkten, relatief lage investeringen en de opvallende productiviteitskloof tussen kern- en perifere staten.

Slechts 35% gelooft dat Europa zeer waarschijnlijk een aantrekkelijk rendement blijft bieden. De reden voor dit relatief lage percentage is dat nationale autoriteiten niet willen zoeken naar structurele Europese oplossingen voor de huidige problemen: grote tekorten, oplopende schulden, achterblijvende productiviteit en een gebrek aan innovatie. De hervormingsagenda heeft een nieuwe impuls nodig.

Bijna 60% van de respondenten vindt dat de institutionele en politieke stroperigheid, die daadwerkelijke hervormingen in de weg staan, tot populistisch sentiment heeft geleid. Dit is een grote bron van zorg voor pensioenregelingen, omdat er angst bestaat dat een gebrek aan gezamenlijke actie inhoudt dat Europa niet in staat is om een nieuwe wereldwijde economische crisis het hoofd te bieden.

 De EU heeft behoefte aan een duidelijke visie en een praktisch actieplan

"Voor iedereen die denkt dat de EU vooruitgang boekt, is er nog iemand die het tegenovergestelde denkt", stelt een respondent. De Brexit biedt de EU een extra kans om met een duidelijke toekomstvisie te komen. De drie belangrijkste vereisten volgens de respondenten uit de enquête:

1) een overkoepelend actieplan met een koersbepalend stappenplan voor de nabije toekomst