Bob Homan: De cyclus doorbroken?

Bob Homan: De cyclus doorbroken?

Commodities Technology
Bob Homan

Door Bob Homan, Hoofd van het ING Investment Office

Chips zijn uitgegroeid tot de belangrijkste grondstof in de wereld. Vorig jaar was de hoeveelheid geld die hieraan werd besteed voor het eerst in de geschiedenis zelfs groter dan de hoeveelheid geld die werd besteed aan de oliemarkt. De totale chipmarkt is daarmee structureel groeiend.

Door deze structurele groei loopt ook nog steeds een duidelijke traditionele cyclus heen, die van overbesteding naar voorraadopbouw, voorraadafbouw, investeringsuitstel en capaciteitsreductie gaat en uiteindelijk tot tekorten leidt. Bij veel chipbedrijven – vooral bij producenten van geheugenchips, maar ook toeleveranciers – is er sprake van een cyclus waarin de winsten een kwartaal of 8 groeien om daarna een kwartaal of 5 te krimpen.

Het afgelopen kwartaal was voor veel van deze bedrijven het eerste kwartaal van krimp. Voor de aandelenmarkt was dit blijkbaar niet heel verrassend, want de koersen lagen in aanloop naar dit slechte kwartaal vorig jaar al flink onder druk. Natuurlijk komt dat ook door de hogere rente, maar diezelfde rente staat nu niet veel anders dan in oktober. En nu de eerste winstdalingen zich daadwerkelijk presenteren, lopen de koersen van veel chipbedrijven alweer op.

Op zich is het natuurlijk niet verkeerd voor beleggers om door de cyclus heen te kijken. Historisch gezien zal de winst gemiddeld echter nog 4 kwartalen dalen om daarna weer 8 kwartalen te stijgen. In het verleden lag het koersdal van de meeste chipbedrijven later in de neergaande cyclus, ongeveer na het derde kwartaal van winstdaling. Nu kan je er als belegger niet vroeg genoeg bij zijn.

Als je deze redenering doorvoert, hoef je eigenlijk helemaal niet uit te stappen. Je weet immers dat er ook weer betere tijden komen. Aangezien we vorig jaar toch een stevige daling hebben gezien, lijkt deze verklaring niet op te zijn gegaan. En misschien is de verklaring van het sterke koersherstel in de afgelopen weken dat met de gedaalde koersen beleggers nu juist weer kansen zien om de kopers die wat later in de cyclus komen voor te zijn.

Ik ben benieuwd of ze gelijk krijgen. Mocht dat zo zijn, dan zullen kopers er in de volgende cyclus wellicht nog eerder bij zijn. Dat kan er uiteindelijk toe leiden dat het koersverloop van deze bedrijven minder grillig wordt. Dat lijkt me geen slechte ontwikkeling, omdat er dan ook minder beleggers in de klassieke valkuil van hoog kopen en laag verkopen hoeven te trappen. Anderzijds biedt het voor beleggers met een wat langere horizon wel weer wat minder kansen om te profiteren van sterke koersdalingen.