San Lie: Kleur bekennen... 2023 wordt het jaar van de duurzame waarheid

San Lie: Kleur bekennen... 2023 wordt het jaar van de duurzame waarheid

San Lie-ASN Bank-980x600.jpg

Door San Lie, Directeur van ASN Impact Investors

U zult net als ik de afgelopen periode overspoeld zijn door outlooks voor 2023. Wat staat de financiële wereld dit jaar te wachten? Je kunt op verschillende manieren vooruitkijken, maar ik kijk naar 2023 als het jaar van de waarheid voor duurzaam investeren.

Als je een financieel-economische bril opzet, is er dit jaar weinig om vrolijk van te worden. De financiële markten worden geconfronteerd met ongekende economische tegenwind en veel onzekerheden. De oorlog in Oekraïne, de energiecrisis, de hogere rente en een recessie: de vooruitzichten voor 2023 beloven beleggers weinig goeds.

Kansen op termijn
Maar je kunt een outlook ook breder opvatten. Zelf kijk ik bovendien ook verder vooruit, naar trends die nu minder zichtbaar zijn, maar op termijn investeerders mooie kansen bieden. En al bij de start van 2023 zie ik iets gebeuren dat me hoopvol stemt voor dit nieuwe jaar en ver daarna.

Vanaf 1 januari zijn beheerders van duurzame beleggingsfondsen verplicht veel uitgebreidere informatie te verschaffen over hoe ze duurzaamheidsrisico's en -kansen opnemen in hun strategie en hoe ze de resultaten meten. Die verplichting vloeit voort uit de Europese Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR).

Ik geef toe, de transparantie die nu wordt afgedwongen zou eigenlijk vanzelf moeten spreken. Juist voor duurzame beleggers.

SFDR is geen invuloefening
Maar voor mij is het alvast een begin van een jaar dat hopelijk een kentering zal brengen. Want die nieuwe informatieplicht betekent meer dan extra papierwerk voor onze sector. Het is geen invuloefening, zorgen dat je alle 'vinkjes' op een rij hebt. Voortaan zullen alle asset managers voor de donkergroene artikel 9-fondsen moeten komen met concrete duurzaamheidsdoelstellingen, inclusief de bewijsvoering dat die ook echt worden gehaald.

Als de SFDR werkt zoals ik hoop dat ze werkt, wordt het daarom een lakmoesproef: hoe duurzaam zijn de fondsen werkelijk?

Recent onderzoek van Follow The Money, Investico en Europese collega-journalisten bevestigde onlangs al mijn vermoeden: niet alle fondsen zijn zo donkergroen als ze zich voordoen. Die journalistieke exposure van de greenwashers maakt in elk geval een ding duidelijk: hoe enorm hard we als financiële sector toe zijn aan een betere vergelijkbaarheid van onze duurzame producten.

Afschalen naar lichtgroen
De eerste gevolgen van die opgelegde transparantie zie ik al om me heen. Beheerders die hun producten eerder onder de 'donkergroene' categorie van SFDR-artikel 9 lieten vallen, schalen nu toch af naar het 'lichtgroene' artikel 8. Dat is nog eens kleur bekennen.

Als partijen ervoor kiezen lichtgroen te zijn, is dat op zich prima. Het is goed dat ze zich niet langer kunnen voordoen als donkergroen zolang ze de lat van artikel 9 niet halen. Echter: met lichtgroen gaan we de wereld niet redden. Een klein beetje minder schade doen, is nog steeds schade doen aan de planeet.

Incentives om scherp te selecteren
Intussen zal de vraag naar ‘echte’ duurzame investeringen in 2023 en de jaren erna alleen maar groeien. Consumenten, onder wie deelnemers van pensioenfondsen, begrijpen steeds beter waar duurzaamheid echt om draait. Ze eisen dat ook wij als financiële sector onze verantwoordelijkheid nemen en kunnen straks de vele tinten groen beter onderscheiden.

Investeerders hebben daardoor vanaf nu meer incentives dan ooit om scherp te selecteren op duurzame prestaties. Met bedrijven in gesprek te gaan over een concrete, meetbare duurzaamheidsstrategie die ook hun fonds donkergroen kan maken.

Zo kan een nieuwe rapportageverplichting op termijn een flinke impuls geven aan een duurzamere wereld met betere vooruitzichten voor iedereen.
En dat kleurt mijn persoonlijke outlook optimistisch.

 

San Lie is Directeur van ASN Impact Investors. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.