Renze Munnik: Risicomanagement als self fulfilling prophecy

Renze Munnik: Risicomanagement als self fulfilling prophecy

Risk Management
Renze Munnik_980x600.jpg

Door Renze Munnik, Risk Management Consultant bij Probability & Partners

Risicomanagement heeft een toetsende en een adviserende/ondersteunende rol. Deze functie kan je op verschillende manieren invullen. Maar hoe krijg je daar de meeste toegevoegde waarde uit? Hoe wordt de risicomanagementfunctie gezien door de rest van de organisatie? En is de manier waarop je tegen risicomanagement aankijkt geen self fulfilling prophecy?

Risicomanagement heeft bij verschillende organisaties ook verschillende toegevoegde waarde. Bij de ene organisatie is die beperkt tot het toetsen van de naleving van de regels. Bij de andere organisatie denkt risicomanagement veel meer strategisch mee. En daarbij zie je ook dat organisaties verschillend kijken naar risicomanagement. Het is een noodzakelijk kwaad, het is een goed hulpmiddel, het is een verwijtend vingertje, het is een helpende hand, het is een nuttige business partner.

De manier waarop je naar risicomanagement kijkt heeft invloed op de waarde die risicomanagement kan toevoegen. En de waarde die risicomanagement toevoegt, heeft invloed op de manier waarop je naar risicomanagement kijkt.

Als je vindt dat risicomanagement alleen een ‘rem’ op de organisatie is,

 • dan betrek je risicomanagement er niet (meer) bij,
 • dan staan jullie tegenover elkaar,
 • dan heeft risicomanagement (bijna) geen anderen keuze dan ‘politieagent’ te spelen,
 • dan krijg je enkel te horen wat er niet goed is,
 • dan krijg je enkel te horen wat er niet mag.

Dat geef niet per se de meeste toegevoegde waarde.

Maar,

 • als je open staat voor risicomanagement,
 • als je geïnteresseerd bent in wat risicomanagement te bieden heeft,
 • als je ze vanuit je eigen nieuwsgierigheid mee laat kijken,
 • als je ze er goed bij betrekt,

dan…

 • krijg je heel andere resultaten,
 • krijg je een heel ander gesprek,
 • krijg je ook advies over wat er wel kan,
 • krijg je ook de opties die wellicht wat meer ‘op het randje’ zitten,
 • krijg je ook de minder voor de hand liggende mogelijkheden.

Bij een open cultuur en een geïnteresseerde opstelling, ontstaat er een constructieve samenwerking,

 • dan krijg je de echte toegevoegde waarde,
 • dan ondersteunt risicomanagement de organisatie om de risico’s te identificeren en beheersen,
 • dan ondersteunt risicomanagement de organisatie om de doelstellingen te bereiken,
 • dan kan risicomanagement adviseren hoe je de beheersing efficiënter kan inrichten,
 • dan wordt risicomanagement een business partner van de organisatie.

De self fulfilling prophecy

Zie het als een zichzelf versterkend principe dat twee kanten op kan gaan.

De neerwaartse spiraal: Als de verstandhouding tussen risicomanagement en de rest van de organisatie verslechtert, nemen de samenwerking en de openheid af en daarmee ook de toegevoegde waarde af. En omdat de toegevoegde waarde afneemt, verslechtert de verhouding et cetera.

De opwaartse spiraal: Als de verstandhouding verbetert, nemen de openheid en de samenwerking toe. Dan heeft risicomanagement meer kans om de eigen specifieke expertise goed in te zetten. Dan krijg je nuttigere uitkomsten en meer toegevoegde waarde. Omdat de toegevoegde waarde toeneemt, verbetert de verstandhouding. Je staat meer open voor de input van risicomanagement, deelt meer informatie, waardoor de toegevoegde waarde weer verder toeneemt et cetera.

Dus omarm risicomanagement. Stel je open. Betrek risicomanagement erbij. De manier waarop je naar risicomanagement kijkt, bepaalt ook de toegevoegde waarde die je eruit zal halen. Het is een self fulfilling prophecy. Je krijgt wat je ervan verwacht.

Probability & Partners is een Risk Advisory Firm die geïntegreerde risicomanagement- en kwantitatieve modelleringsoplossingen biedt aan de financiële sector en aan data-gedreven ondernemingen.