Bob Homan: Tussen hoop en vrees… en statistieken

Bob Homan: Tussen hoop en vrees… en statistieken

Bob Homan_980x600 gesneden.jpg

Door Bob Homan, Hoofd van het ING Investment Office

Het is vooralsnog geen leuk jaar voor beleggers. Rentes stijgen en koersen dalen over een breed front. Het vertrouwen bij beleggers is bijzonder laag. Daar zijn natuurlijk goede redenen voor.

De inflatie rijst de pan uit en de vooruitzichten voor de economische groei vallen hard terug. Het consumentenvertrouwen is lager dan in het midden van de financiële crisis en het is nog maar de vraag hoe we in Europa voldoende gas krijgen om de winter door te komen.

Genoeg om ons zorgen over te maken. En dat doe ik ook zeker.

Positief scenario

Om de moed niet op te geven, denk ik dat het goed is om een positief scenario voor de economie en de financiële markten te schetsen. Een scenario dat zich na deze moeilijke periode zomaar zou kunnen ontvouwen.

Want stel je eens voor dat, nu we weer meer steenkool gebruiken in de plaats van gas, de duurzame transitie noodzakelijker wordt en zich nog sneller voltrekt. Dan zou op termijn de energieprijs juist lager- en de leveringszekerheid hoger kunnen uitvallen.

Als tegelijkertijd de lonen omhooggaan, en dan vooral die van de banen die relatief slecht betalen in sectoren waar nu de meeste schaarste heerst, gaat onze koopkracht flink vooruit. Dan is de ongelijkheid na deze lastige periode toch minder geworden.

Nog meer wat welkom zou zijn

Stel je voor dat Europa zich door de externe dreigingen sterker onderling verbonden voelt en solidair haar problemen oplost. Als China, geschrokken van de heftige anti-Russische reacties op de oorlog in Oekraïne, zich minder bedreigend opstelt richting Taiwan. Dan geeft dat een welkome ontspanning tussen de Verenigd Staten en China, ook op economisch vlak.

Dergelijke ontwikkelingen lijken misschien ver weg te zijn, maar zouden aansluiten bij de statistieken. Statistieken die vertellen dat de aandelen na de start van een bear market, gemeten in een daling van 20% vanaf de top (zoals nu voor de Amerikaanse aandelenmarkten en de AEX het geval is), na drie jaar bijna altijd flink hoger staan.