Bob Homan: Nieuwe uitgangspunten voor beleggers

Bob Homan: Nieuwe uitgangspunten voor beleggers

Bob Homan

Door Bob Homan, Hoofd van het ING Investment Office

Voordat de oorlog in Oekraïne daadwerkelijk begon, maanden de meeste beleggingsadviseurs tot kalmte. Op basis van historische cijfers kan worden aangetoond dat financiële markten een oorlog in de meeste gevallen snel verwerken. Hoe anders is het voor de mensen die slachtoffer worden van oorlogsgeweld!

Ik ben zelf ook van mening dat je als belegger over het algemeen niet moet reageren op dreigingen die van buiten het economisch systeem komen en die binair zijn. Met binair bedoel ik dat iets als een oorlog of natuurramp zich of helemaal wél of helemaal níet voordoet, en niet ergens halverwege eindigt, zoals met veel economische bewegingen het geval is.

Dreigingen voor beleggers

Nu duidelijk is dat het tot een oorlog is gekomen, rijst voor beleggers de vraag wat  de invloed van deze oorlog zal zijn op financiële markten. Voor de markt als geheel vind ik het bijzonder lastig te bepalen. De economische groei zal het komende jaar door sancties en dergelijke waarschijnlijk lager uitkomen. Dit geldt dan vooral voor Europa. Inflatie vanuit energie zal toenemen, maar voor de kerninflatie vind ik het lastiger.

En dan de rente. Grotere uitgaven aan defensie zullen gefinancierd moeten worden en bezuinigen elders lijkt momenteel niet populair bij de politiek. Dus gaat de rente stijgen? Misschien toch niet als centrale banken naar aanleiding van lagere groei besluiten opkoopprogramma’s langer door te laten lopen. En hoeveel onzekerheid heeft de markt al ingeprijst?

Kansen voor beleggers

Veel vragen op dit niveau dus. Kunnen beleggers er dan helemaal niks mee in hun portefeuilles?  In mijn ogen toch wel. Wanneer we wat verder weg kijken, lijkt het onvermijdelijk dat defensiebudgetten de komende jaren omhooggaan en dat bedrijven actief in deze sector hiervan profiteren. Daar doemt de vraag op of je daar als belegger aan mee wilt doen. Zeker voor duurzame beleggers is dat eigenlijk geen optie.

Verder lijkt duidelijk dat we minder afhankelijk willen worden van Russisch gas. We kunnen dit gas van verder weg halen, maar dat (LNG) is een stuk duurder. Ik verwacht daarom dat alternatieve energie een extra boost krijgt. Denk daarbij uiteraard aan wind- en zonne-energie, maar ook aan kernenergie, dat ongetwijfeld weer op de agenda’s komt. Het laatste is dan weer discutabel voor duurzame beleggers.

De rol van ‘industrials’

Alles bij elkaar hebben defensie, duurzame energie en kernenergie een ding gemeen. De meeste bedrijven die hier hun geld rechtstreeks of in de keten verdienen, zitten in de sector ‘industrials’. Deze diverse sector beweegt vaak in lijn met de brede markt, maar dat zou de komende jaren wel eens anders kunnen zijn.