Felix Zwart: Impact + rendement = venture capital

Felix Zwart: Impact + rendement = venture capital

Impact investing Technology
Felix Zwart

Door Felix Zwart, Director Research & Policy bij de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP)

Er is een hoop gebeurd in een jaar tijd. Ongeveer een jaar geleden schreef onze directeur Tjarda Molenaar op deze plek dat Nederlandse venture capital-fondsen veel nieuw kapitaal hadden opgehaald bij beleggers en dat er recordbedragen daarvan naar Nederlandse startups en scaleups gaan. Die records lijken in 2021 ruimschoots verbroken te zijn.

Waar venture capital vorig jaar al aardig aan het opwarmen was, is het nu helemaal hot! Twee Nederlandse bedrijven (Mollie en Messagebird) hebben in 2021 samen al meer kapitaal van investeerders opgehaald dan we in voorgaande jaren voor de hele markt zagen. De FT schreef er afgelopen week ook over. Maar er is meer hot: impactbeleggen.

Vlak voor de kerst hebben we als NVP samen met Techleap.nl een rapport opgesteld dat op een toegankelijke manier alle feiten rondom beleggen in venture capital op een rijtje zet. Zo is het rendement op Europees venture al jaren beter dan dat in de VS (een 10-jaars IRR van 19,7 in Europa tegen 18,5 in Amerika).

Dit impact van Europese venture capital-fondsen

Europese en Nederlandse venture capitalists zijn actief in impactvolle sectoren zoals de health en biotech, maar ook in hoogtechnologische deep- en agritech. Er zijn in Europa ook genoeg fondsmanagers met grote fondsen én trackrecord om substantiële hoeveelheden institutioneel kapitaal aan het werk te zetten.

Ideaal dus voor pensioenfondsen. Een mooi rendement en een positieve impact op allerlei maatschappelijke problemen waar hun achterban vaak direct mee te maken heeft. Innovatieve leermethoden voor leraren, nieuwe medische behandelingen en medicijnen voor zorgmedewerkers, of bijvoorbeeld deeptech, AI en quantum voor vrijwel alle mensen die waar dan ook werken.

Nederlandse pensioenfondsen lopen nog niet warm

Helaas zijn Nederlandse pensioenfondsen in geen velden of wegen te bekennen. Nederlandse venture capitalists hebben sinds 2016 maar ongeveer € 200 miljoen aan kapitaal opgehaald van Nederlandse pensioenfondsen. Toen we uitrekenden wat dat als percentage van het AuM van Nederlandse pensioenfondsen zou zijn, moesten we het zeker vijf keer nakijken om te zien of we wel genoeg nullen achter de komma hadden (het is 0.012%). Europese en Nederlandse venture capitalists missen daardoor slagkracht ten opzichte van Amerikaanse en Chinese partijen.

Impactvolle bedrijven die vooral met Amerikaans of Chinees geld gefinancierd zijn, verdwijnen op den duur uit Nederland. Dat is op heel veel manieren jammer. Vooral voor pensioenfondsen die rendement en impact in hun eigen achtertuin mislopen. Dus, mis die boot niet!

Dit artikel bevat een persoonlijke opinie van Felix Zwart