Remco Bleijs: Tientallen bedrijven én Sven Kramer op glad ijs

Remco Bleijs: Tientallen bedrijven én Sven Kramer op glad ijs

Climate Change ESG
Remco Bleijs (EY)

Door Remco Bleijs, Associate Partner Asset Management en Sustainability Services bij EY

Na de overwinning op Shell richt Milieudefensie haar pijlen nu op 29 andere grote Nederlandse CO2-uitstoters. Deze bedrijven ontvingen op 13 januari jongstleden een brief van Milieudefensie waarin ze werden opgeroepen om binnen drie maanden een ‘concreet en haalbaar’ klimaatplan te presenteren.

Mogelijk begeven deze bedrijven zich hiermee op glad ijs, net als Sven Kramer, die op 5 februari aanstaande opgaat voor z’n laatste Olympische 5 kilometer-rit in Beijing. Komen zowel de bedrijven als Sven terug met een medaille van het ijs?

Net als bij de gewonnen klimaatzaak tegen Shell in 2021 wil de milieuorganisatie de bedrijven dwingen hun CO2-uitstoot in lijn te brengen met het Klimaatakkoord van Parijs. Dat betekent 45% minder CO2-uitstoot in 2030 ten opzichte van de uitstoot in 1990. Het uiteindelijke doel is de wereld in 2050 klimaatneutraal te maken.

Parijs is nog ver

Lukt het deze bedrijven om uiterlijk in 2030 op de Champs-Élysées te finishen? De tijd zal het leren, dat is het enige dat op dit moment zeker is. Er is absoluut nog een lange weg te gaan. In de klimaatplannen moet deze lange weg worden uitgestippeld, aldus Milieudefensie. Dus met welk plan de finish behaald gaat worden, welke tussenstops er worden gemaakt, wat ze daar allemaal voor moeten doen, maar zeker ook wat ze moeten laten.

Uitvoerbaarheid is daarbij de sleutel, dus onmogelijke prestaties als doel stellen, is niet geoorloofd. Net als bij het wielrennen en het schaatsen zijn innovaties toegestaan, mits ze algemeen erkend én controleerbaar zijn en er geen doping in het spel is. Want dat risico bestaat. Tussen nu en 2030 zullen er mogelijk ook dopingzondaars worden onthuld.

De strategie en de achterblijvers van Milieudefensie

Milieudefensie geeft zelf aan zich te richten op de ‘systeemspelers’: bedrijven die in hun sector internationaal zo groot zijn, dat wanneer zij veranderen, de hele keten meegaat. Slechts 11 van de 29 grote bedrijven behoren dan ook tot de grootste CO2-uitstoters van Nederland.

De bedrijven moeten volgens Milieudefensie in kaart brengen wat hun uitstoot is, zowel van de eigen fabrieken en kantoren als van toeleveranciers en klanten en investeringen. Vervolgens moeten ze CO2-doelen presenteren met een onderliggend plan voor hoe ze dat doel gaan bereiken. Het plan moet ‘klimaatrechtvaardig’ zijn, want klimaatrisico’s leiden óók tot mogelijk enorme financiële risico’s voor bedrijven. In juni 2022 worden de resultaten en een rangschikking gepubliceerd door Milieudefensie. Hierbij werken ze samen met een groot internationaal klimaatonderzoeksbureau.

Als de genomen stappen te beperkt zijn, overweegt Milieudefensie vervolgstappen. ‘Het uiteindelijke doel is dat alle ‘grote vervuilers’ hun bijdrage leveren’, aldus de brief van Milieudefensie. ‘Koplopers zullen wij erkennen en indien nodig zelfs steunen, achterblijvers kunnen rekenen op onze niet aflatende druk.’ Kortom, bevinden (enkele) bedrijven zich in de bezemwagen dan wel op glad ijs?

Sven Kramer – eeuwige hero?

Ja, en dan Sven. Wat een prijzenkast en uitstraling heeft die man. Met schaatsen heeft hij jarenlang nationaal en internationaal het hoogst haalbare behaald. En nu, op 35-jarige leeftijd, wil hij het nog één keer laten zien op de Olympische Spelen. Op de massastart en achtervolging schaatsen maakt hij zeker weer kans op goud, met een prachtig team om zich heen.

Maar gaat hij het ook waarmaken op die ene individuele afstand die hij komende week rijdt? Of beter gezegd: ZIJN afstand, de 5 kilometer. Drie keer eerder won die al Olympisch goud op de 5 kilometer. Maar is Sven gegeven de enorme concurrentie, de druk, de COVID-19-beperkingen, z’n leeftijd en z’n almaar slepende rugblessure in staat nog één keer te pieken? Ik hoop het zo voor hem. Maar ik heb ook m’n twijfels. Hij rijdt op glad ijs. Op 5 februari weten we het. Nog een paar dagen.

Heroïsche uitdaging voor bedrijven?

Waar Milieudefensie om vraagt, is voor de meeste grote bedrijven naar mijn inschatting best goed te doen. Ze vragen hen niet om aansluitend vier elfstedentochten te rijden, niet om heroïsche daden. Een aantal van de bedrijven waar het om gaat, heeft immers ook het Klimaatakkoord van Nederland ondertekend, of de net zero-commitments en/of Science Based targets, waar ook doelen en plannen bij horen.

En veel bedrijven rapporteren ook al op basis van de TCFD, de Task Force on Climate-related Financial Disclosures, het toonaangevende internationale framework om te rapporteren over doelen, risico’s, plannen, governance en resultaten op het gebied van klimaat. De TCFD is inmiddels al in veel landen wettelijk verplicht gemaakt en ook in Nederland is dat reeds eerder door de Kamer voorgesteld. Geen sinecure, maar zeker goed uitvoerbaar.

Of vergis ik me? Op 15 april 2022 moeten de plannen er zijn. Ik heb de datum in m’n agenda gezet. Parijs is voor veel bedrijven nog ver. Nog verder dan goud op de 5km voor Sven in Bejing? Ga voor goud!

Zie voor de brief en de namen van de 29 bedrijven: Deze brief verandert alles: Grote vervuilers, kom met een Klimaatplan — Milieudefensie