Bob Homan: Het welvaartseffect is flink aan het groeien

Bob Homan: Het welvaartseffect is flink aan het groeien

Equity Bitcoin
Bob Homan_980x600.jpg

Door Bob Homan, Hoofd van het ING Investment Office

Beleggen is hot de afgelopen jaren. De redenen zijn bekend en logisch. Sparen brengt niets op of kost geld en veel huishoudens hebben geld over omdat ze in de COVID-19-periode minder uitgeven dan normaal.

In Nederland wordt het aantal huishoudens dat belegt nu op 1,9 miljoen geschat. Dat is het dubbele van de inschattingen van een paar jaar geleden en inmiddels stopt een kwart van de jongeren geld in cryptovaluta’s.

En met een geweldig jaar voor beurzen en een meer dan een geweldig jaar voor de populaire crypto’s achter de rug heeft het beleggers, rijp en jong, geen windeieren gelegd. Sterker nog, de verdiensten met beleggen zijn bij sommigen zelfs groter dan wat ze via hun werk verdienden.

Een rijk gevoel

Dit geldt zeker voor jongeren, waarvan sommigen hun baan als vakkenvuller opzeggen, omdat de verdiensten in het niet vallen met wat ze met het handelen in crypto’s bij elkaar sprokkelen. Iets vergelijkbaars geldt voor huizenbezitters van wie ik al langer uitspraken hoor, zoals ‘ik heb de afgelopen jaren meer met mijn huis verdiend dan met werken’.

Kortom, veel mensen voelen zich rijk en dat brengt mij bij het welvaartseffect van al deze beleggingen. Al is de winst op beleggingen een papieren winst, deze winst geeft een rijk gevoel en zal een positief effect hebben op de consumptie. Met de vele nieuwe toetreders verwacht ik dat dit effect veel sterker is en zal zijn dan in het verleden.

Ik denk zelfs dat het welvaartseffect dit keer niet alleen invloed heeft op de consumptie, maar ook op de arbeidsmarkt. Denk daarbij aan de eerder genoemde jongeren. Het zou me niet verbazen dat een deel van de beschikbare werknemers in de Verenigde Staten dat zich niet meer op de arbeidsmarkt meldt het gevolg is van hetzelfde fenomeen. Ze hebben het extra geld nu even niet nodig of gaan toch wat eerder met pensioen door hun papieren rijkdom.

Temporiseren geen slechte zaak

Zoals bekend heeft het welvaartseffect een versterkend effect op de economie en daarmee ook weer op de financiële markten en dat gaat op dit moment prima. Vervelend wordt het als zich dat omdraait. Een aanzienlijke tik op de financiële markten kan momenteel heftiger doorwerken in de economie en daarmee een negatieve spiraal veroorzaken.

Dat kan nog worden verstrekt, omdat op zo’n moment ook een hele nieuwe sector in de economie die rondom cryptobeleggen is ontstaan, het moeilijk krijgt. Wat dat betreft zou het wel goed zijn als koersen en prijzen van assets eens een tijdje stabiel blijven of in ieder geval minder hard stijgen dan dit jaar.

Het welvaartseffect zal dan ook wat temporiseren. Zeker nu het de algemene verwachting is dat de economische groei ook in 2022 boven potentieel zal zijn, zou het daarvoor geen verkeerd moment zijn. Helaas gaan bewegingen op de financiële markten vaak niet op de geleidelijke manier van temporiseren.