Bob Homan: Relativeren, maar niet te lang

Bob Homan: Relativeren, maar niet te lang

Equity
Bob Homan_980x600.jpg

Door Bob Homan, Hoofd van het ING Investment Office

In het dagelijkse leven is wat relativeringsvermogen best handig, maar als je alles wegrelativeert, is er ook niets meer aan. Iets soortgelijks geldt voor financiële markten.

Ik vraag me wel eens af, wat de zin is van koersen die elke dag, elke minuut, elke seconde – soms heel fors – bewegen. Vaak bewegen ze op ogenschijnlijk niets, soms op marginaal nieuws, waarvan je met wat relativeringsvermogen kunt zeggen: morgen is iedereen dat weer vergeten.

En dan zijn er gebeurtenissen waarvan je inderdaad kunt zeggen, dit heeft echt invloed op een bedrijf, op een bedrijfssector of op de hele markt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de COVID-19-crisis. Maar zelfs dit effect valt weg te relativeren.

Beperkt relativeringsvermogen

De geschiedenis leert dat de aandelenmarkt forse pieken en dalen kent, maar uiteindelijk trendmatig stijgt. Wat dat betreft, zou je als belegger altijd in de markt moeten blijven. Op zich zeker geen slechte strategie!

Maar gezien de huidige omzetten en bewegingen op beurzen hebben niet veel beleggers dit relativeringsvermogen. Ik moet zeggen, dat ik dat niet heel erg vind, want met zoveel relativering zou er ook weinig leuks aan zijn.

Zoals gezegd, hebben beleggers, en daarmee de financiële markten, maar een beperkt relativeringsvermogen. De vraag is dan: hoe groot is dat relativeringsvermogen en kunnen we daar wat mee?

Half jaar

Sinds de uitbraak van de coronapandemie is er veel gebeurd op financiële markten, dus wellicht levert een terugblik te zijner tijd wat inzichten op. Toen begin november een vaccin tegen het COVID-19-virus werkzaam bleek, begonnen aandelen die kunnen profiteren van de heropening van de economieën, net als de lange rente, hard op te lopen. Begin juni was dat effect alweer over, namen andere aandelen het voortouw en viel de rente weer wat terug.

Als je het zo bekijkt, is het relativeringsvermogen van de markt beperkt tot een half jaar. Dit strookt met de algemene gedachte, dat markten zo’n beetje een half jaar vooruitlopen op de economische situatie.

Met enige relativering zou je kunnen zeggen dat het misschien niet gek is dat koersen elke dag bewegen. Een half jaar vanaf gisteren is namelijk anders dan een half jaar vanaf vandaag. En dat zal morgen weer anders zijn.