Fons Lute: Help! Inflatie!! Convertibles als hedge instrument

Fons Lute: Help! Inflatie!! Convertibles als hedge instrument

Inflation
Fons Lute-980x600.jpg

Door Fons Lute, Partner bij KKL Partners

Economische voorspellingen zijn in de nadagen van de exogene schok die SARS-Cov-2 heeft veroorzaakt van beperkte waarde. De inflatie veert op, maar dat is geen groot probleem. In deze merkwaardige tijd ontdekken beleggers de voordelen van convertible bonds.

Het woord inflatie krijgt steeds hogere scores in het financiële nieuws. Ook beginnen strategen weer te schrijven over het risico dat monetaire beleidsmakers te laat reageren op het opleven van de inflatie. Sommigen suggereren dat dit de ministers van financiën niet slecht uit zou komen, met een flink opgelopen overheidsschuld na rondes van steunbeleid aan bedrijven en gezinnen. Een perfect scenario voor een aanloop naar een traditionele schrikreactie in de aandelenmarkten.

Terug naar het oude normaal?

In dit opzicht vertonen beleggers en hun adviseurs weer trekken van vóór de pandemie. Het oude normaal keert terug en dat zou op zichzelf een goed teken kunnen zijn. Maar het is nog steeds te vroeg om te zeggen dat alle problemen reeds achter ons liggen.

Veel commentaren en voorspellingen miskennen dat de wereld nog altijd bezig is met het verwerken van een unieke exogene schok. Het kenmerk van een exogene schok is – per definitie – dat er weinig voorspeld kan worden. En, hoewel de schok over zijn hoogtepunt heen lijkt, duurt dat nog even.

Natuurlijk zijn beleggers blij met prachtig groeiherstel, maar dat was ook wel nodig na de enorme deuk die het BBP in de meeste landen heeft opgelopen. Helaas is de schok nog niet helemaal voorbij en daarom is er nog geen garantie dat het mooie herstel zal aanhouden. De recente informatie uit de Verenigde Staten dat de deltavariant toch echt wel iets anders is dan zijn voorgangers is zo’n teken dat ‘wij er nog niet zijn’.

Op 29 juli werd bekend dat het Amerikaanse BBP van kwartaal op kwartaal met slechts 1,5% is gegroeid. De grote achterblijver bleken de private investeringen te zijn. Moeten wij daarover verbaasd zijn? Of moeten wij onze schouders ophalen en zeggen het ‘goed te begrijpen, want wie gaat er op dit moment nu veel geld steken in nieuwe projecten?’

Inflatie en de ‘vraagschok’

In dat licht bezien, is het verstandig dat het monetaire beleid niet onmiddellijk in de houding springt bij de kleine inflatiespurt die wij nu zien ontstaan. Banken puilen uit van het spaargeld, maar investeerders staan niet rijen-dik voor de bank om van de extreem lage rente te profiteren.

Nee, met macro-modellen doe je niet zoveel in deze tijd. Met elkaar zullen we moeten afwachten hoe de pandemie gaat uitwoeden. En hopen dat wij met elkaar de draad van vóór maart 2020 weer gaan oppakken.

Beleggers zouden niet zo onder de indruk moeten zijn van de opverende inflatie. Na de volslagen onverwachte en overweldigende vraaguitval hebben producenten moeite om weer om te schakelen nu de vraag weer toeneemt. Productie werd afgeschaald, teams functioneerden op halve kracht en leverantieketens haperden. Dat is niet zomaar ongedaan gemaakt en het verklaart waarom allerlei prijzen door het dak gaan nu de vraag herstelt.

Is dat erg? Nee, niet echt. Het is opnieuw een vraagschok, maar nu in de goede richting. Zodra productieprocessen weer op orde zijn, neemt de plotseling ontstane schaarste weer af en normaliseert de inflatie. Volkomen terecht, daarom, dat centrale banken niet meteen reageren. Het herstel is broos en er is weinig voor nodig om het te breken.

Convertibles als hedge instrument

Wat moet je nu als belegger? Het lijkt mij dat je het hoofd koel moet houden. Natuurlijk zal er een moment komen dat het ultra-ruime geldgroeibeleid wordt genormaliseerd. De gewoonte onder beleggers is om daar erg van te schrikken. Dalende koersen zijn dan het gevolg. Dat zal ook nu weer zo zijn. Maar het is niet meer dan een schrikreactie, omdat er helemaal niets mis is met een terugkeer richting ‘normaal’. De economie kan prima functioneren met een rente van 1 of 2 procent.

Onder de huidige omstandigheden zijn beleggingen met ingebouwde optionaliteit, zoals convertibles (omzetbare obligaties), interessant. Wat er ook met de rente gebeurt, een terugkeer naar een zorgwekkend hoge rente is voorlopig ver buiten beeld. En dus blijft het een goede omgeving voor aandelen.

De optie die de convertible biedt, is onder de huidige omstandigheden beslist interessant. Zowel voor de onderneming die deze obligaties uitgeeft als voor de belegger. Vorig jaar is maar liefst voor $159 miljard aan convertibles uitgegeven. Dat zij zo populair zijn, laat zich verklaren doordat deze omzetbare obligaties zo goed functioneren onder snel wijzigende omstandigheden.

Beleggers die denken dat inflatie best een probleem kan worden, doen er goed aan om eens naar convertibles te kijken. Het is misschien een ietwat complex instrument, maar de optie voor omzetting in aandelen maakt dat zij ten dele recht geven op een claim op ‘real assets’. Stijgt de inflatie, dan kan de obligatie die daar zo gevoelig voor is, worden omgezet in aandelen die doorgaans inflatie compenseren. Zo zijn convertibles voor asset allocators interessant, omdat zij een ingebouwd ‘kantelpunt’ bevatten tussen matching assets en return assets. Voor institutionele beleggers lijkt dat ideaal.

KKL Partners is een European Pension & Insurance Solutions Provider die een brugfunctie vervult tussen actuele behoeften van institutionele beleggers en hoog gekwalificeerde producten die zorgvuldig zijn geselecteerd onder internationale vermogensbeheerders. Het artikel is een opinie van de schrijver en bevat geen advies of anderszins waaraan rechten kunnen worden ontleend.