Tjarda Molenaar: Venture Capital heeft de toekomst

Tjarda Molenaar: Venture Capital heeft de toekomst

Tjarda Molenaar (foto archief NVP)

Door Tjarda Molenaar, Directeur van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP)

Nederlandse Venture Capital-fondsen (VCs) hebben de laatste 5 jaar € 6,5 miljard aan nieuw kapitaal opgehaald bij beleggers. Over een periode van 3 tot 5 jaar wordt dat geïnvesteerd in innovatieve startups en scale-ups.

Bekende VCs in Nederland zijn: Forbion, LSP, Gilde Healthcare, Innovation Industries en Shift Invest. Gemiddeld werd er sinds 2007 zo’n € 600 miljoen per jaar belegd in Nederlandse VC-fondsen. Meestal lag het bedrag rond de € 300 miljoen, maar vooral de laatste paar jaar en met name in 2021 zien we flinke uitschieters van boven de € 1,5 miljard. Dat is bijzonder en ook heel positief.

Is Venture Capital de moeite waard?

Europees, en daarmee ook Nederlands VC, had lange tijd een matige reputatie onder beleggers. Voor het rendement moest je niet in venture zitten, was het verhaal, en ook enkele studies en databases toonden een niet al te rooskleurig beeld van Europees VC. Maar wie oplette, zag al langer dat er wat aan het veranderen was.

Invest Europe, de Europese zuster van de NVP, heeft met Cambridge Associaties een studie [1] gepubliceerd waaruit bleek dat Europees VC duidelijk een volwassen beleggingscategorie is geworden. Zo hadden Europese VC-fondsen een IRR van 9,77% en een MOIC van 1,70x, beter dan de MSCI Europe met 8,39% IRR en een MOIC van 1,38x.

En over een tijdsspanne van 10 en 15 jaar presteert Europees VC hetzelfde als de beroemdere collega’s in de Verenigde Staten. Over kortere periodes doen Europese VCs het zelfs beter. Over 5 jaar laat Europees VC een IRR van 18,91% zien, en Amerikaans VC 13,93%.

De overheid als ‘cornerstone’-belegger

Tal van onderzoeken laten al jaren zien dat het voor de innovatiekracht en dynamiek van een economie goed is als er voldoende durfkapitaal voor start-ups en scale-ups beschikbaar is. De overheid speelt daarom een grote rol als ‘cornerstone’-belegger in veel Europese VC-fondsen.

Ze doet dit vooral via het European Investment Fund, maar in Nederland ook via Invest-NL, de regionale ontwikkelingsmaatschappijen en de Seed Capital Regeling. Afgelopen jaar kwam 25% van het nieuw geworven kapitaal via één van die kanalen. Rond dat percentage schommelt het al sinds 2007, ongeacht het totaalbedrag aan nieuwe fondsen.

Beleggers schrikken nogal eens van deze overheidsaanwezigheid. Maar het doel hiervan is juist ‘crowding-in’ van andere beleggers. De overheidsinstellingen staan op ruime afstand van de dagelijkse politiek en daarom schommelt de procentuele bijdrage per jaar niet veel. En omdat er een uitgebreide due dilligence op het team van de VC, potentiële ‘dealflow’ van startups en interne rapportageprocessen wordt gedaan, kunnen andere beleggers makkelijker en met minder risico instappen.

Daarnaast, hebben al die start-ups een positieve maatschappelijke bijdrage, bijvoorbeeld door nieuwe oplossingen te realiseren voor schone energie en productie, de eiwittransitie en gezond ouder worden. Het lijkt er op dat steeds meer beleggers dat ook in de gaten hebben. Mijn beleggingstip is dus: venture capital, wees er bij!

Dit artikel bevat een persoonlijke opinie van Tjarda Molenaar


[1] The Performance of European Private Equity (October 2020): Benchmark Report 2019