Harry Geels: Als grondstoffen stijgen, gaan opkomende markten omhoog

Harry Geels: Als grondstoffen stijgen, gaan opkomende markten omhoog

Harry Geels

Door Harry Geels

Opkomende markten stegen vanaf eind oktober met meer dan 15%. Analisten zijn enthousiast over opkomende markten, al zijn er wel vijf punten van aandacht. Een van de redenen om positief te zijn, betreft de prijsstijgingen van grondstoffen. Opkomende markten zijn een indirecte commodity play.

De illustere Mark Mobius, een van de bekendste beleggers in opkomende markten, zei ooit in een interview over het juiste instapmoment in opkomende markten: ‘wanneer je geld hebt’. Opkomende markten zijn zo beweeglijk dat ze volgens hem lastig te timen zijn. De laatste maanden had hij weer eens gelijk. In tien weken tijd steeg de MSCI Emerging Markets Index met meer dan 15%.

MSCI Emerging-grafiek 1-120121.png

Bron: Morningstar, MSCI

Langetermijnargumenten

Mobius geeft wat betreft argumenten altijd de usual suspects om aan te tonen waarom er voor de lange termijn in opkomende markten moet worden belegd: een groter economisch groeipotentieel en de grote inhaalslag die de middenklasse in veel opkomende landen nog moet maken. En gezien de doorgaans jonge bevolking en de te verwachten verdere bevolkingsgroei lijkt de economische groei van de meeste opkomende markten voorlopig stevig te blijven.

Een ander veel aangevoerd langetermijnargument is de relatieve onderweging van opkomende markten in de wereldmarktportefeuille, of anders geformuleerd: de opkomende economieën zijn veel groter dan de marktkapitalisatie van de opkomende beurzen, zoals ook onderstaande figuur aantoont: op basis van grootte van de economieën zou een aandelenportefeuille al voor 40% in opkomende markten moeten beleggen, maar op basis van de marktkapitalisatie van de beurzen (free float) is dat nog maar 11%.

EMAllocation-grafiek 2-120121.jpg

Bron: MSCI/2019

Commodity play

Hoewel timing lastig is, zoals Mobius reeds zei, zijn analisten vooral nu enthousiast over opkomende markten. In onderstaande figuur geeft TopCharts een samenvatting van de verwachtingen in termen van jaarrendementen voor de komende 5 tot 10 jaar voor diverse beleggingscategorieën op basis van een diverse evenwichtsmodellen. Grondstoffen zijn volgens deze modellen het meest aantrekkelijk, gevolgd door aandelen van frontier markets en opkomende markten.

Voorspellingen 2021-grafiek 3-120121.jpg

Bron: TopCharts 

Dat zowel grondstoffenprijzen als opkomende markten (en frontier markets) het mogelijk goed gaan doen is niet toevallig. Er zit een redelijk sterke positieve correlatie tussen de prijzen van bepaalde grondstoffen en de beurzen van opkomende markten. En causaliteit is er ook, zowel opkomende markten als grondstoffen zijn gevoelig voor de ontwikkeling van de wereldeconomie. Onderstaande figuur toont aan dat de index van de Industriële Materialen zo goed als hand in hand gaat met die van de MSCI Emerging Markets (in USD).

MSCI EM versus Industrial Commodities-grafiek 4-120121.png

Bron: Yardeni Research, Inc.

Grondstofprijzen gaan omhoog…

Er zijn verschillende analisten die prognosticeren dat grondstoffenprijzen weer gaan stijgen. Ik zelf heb dat nog betoogd in een van mijn meest gelezen columns van vorig jaar, Inflatie komt terug.

Morgan Stanley kwam vorige maand bij monde van Head of Emerging Markets en Chief Global Strategist Ruchir Sharma met een vergelijkbare analyse. Volgens hem zijn grondstoffen relatief (versus aandelen en obligaties) goedkoop. Verder stelt hij dat de meeste beleggers nog (zwaar) onderwogen in grondstoffen zitten.

Hoewel de vraag- en aanboddynamieken per grondstof verschillen, is volgens Sharma het grote plaatje dat het aanbod krap is en dat de vraag blijft toenemen. Verder zullen (monetaire) autoriteiten extra besteden om de pandemie te bestrijden en stiekem streven naar inflatie. Dit creëert een omgeving waarin de dollar zwak blijft en grondstofprijzen kunnen stijgen.

En dus stijgen opkomende markten mee

Morgan Stanley heeft ook onderzoek gedaan naar de relatie tussen convergentie (van het gemiddeld inkomen in diverse opkomende markten met dat in de Verenigde Staten) en de prijzen van grondstoffen, per decennium. In onderstaande figuur is duidelijk te zien dat in een decennium waarin de grondstofprijzen dalen, het gemiddelde inkomen in de opkomende markten meer achter is gaan lopen op dat van de VS, en vice versa.

Sterke link tussen Convergentie in inkomen en grondstoffenprijzen (per decennium

Link between convergence and commodities-grafiek 5-120121.png

Bron: Morgan Stanley, Penn World Tables 7.1, Commodity Research Bureau, IMF (noot: grondstofprijzen: CRB Index, een significantie toename van de convergentie betreft het kleiner worden van het bbp per hoofd met minimaal 2,8%).

De volgende landen zouden vooral moeten kunnen profiteren van stijgende grondstofprijzen: Brazilië, Chili, Peru, Rusland en Zuid-Afrika.

Vijf punten van aandacht

Hoewel de casus voor grondstoffen, en dus in het kielzog opkomende markten goed gemaakt kan worden, is niets zeker in het leven. Er zijn vijf belangrijke aandachtspunten voor het beleggen in opkomende markten.

1. De pandemie en vaccinaties

Opkomende markten hebben minder monetaire en fiscale slagkracht dan de ontwikkelde wereld. Ze staan daarom op een flinke achterstand. Dat geldt ook voor vaccinatieprogramma’s die nog amper opgestart zijn in de opkomende markten. Een voordeel is dat ze doorgaans een veel jongere bevolking hebben, wat bij corona een groot verschil maakt.

2. De schuldenberg

Mede door de pandemie zijn de schuldenratio’s van veel opkomende landen flink verslechterd (door grote afname van de BBP’s). Afbetaling van rente- en aflossingsverplichtingen geeft een rem op groei. Er zullen waarschijnlijk ook herstructureringen moeten komen, bijvoorbeeld onder leiding van het IMF. Overigens blijkt uit het verleden dat ‘meebeleggen’ met het IMF goed uitpakt voor beleggers. Herstructuringen zijn goed. 

3. Spanningen met China

Het is niet te verwachten dat de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden veel minder streng zal zijn tegen China dan Donald Trump. De handelsoorlog is nog niet voorbij. China zal ook nadrukkelijker zijn plaats willen opeisen in de wereldorde.

4. Politieke risico’s

De politiek (lokaal of geopolitiek) is het grootste risico voor opkomende markten. Naast China zijn er nog in diverse andere landen met politieke risico’s, zoals Turkije en Rusland. 

5. Duurzaamheid

Steeds meer beleggers willen duurzaam beleggen. De mogelijkheden daartoe zijn in de meeste opkomende markten nog altijd beperkt. Vooral duurzame beleggers zullen opkomende markten daarom met de nodige scepsis bekijken, wat neerwaartse druk kan geven op de aandelenkoersen, impactbeleggers uitgezonderd natuurlijk

Dus, hoewel opkomende markten op de beurzen met inhaalslag bezig zijn, die nog meer belooft, omdat de grondstofprijzen waarschijnlijk verder gaan stijgen, moeten de beleggers de ogen voor de risico’s niet sluiten. Een hoger rendement komt altijd met een hoger risico.

Dit artikel bevat een persoonlijke opinie van Harry Geels