Bob Homan: Man versus vrouw bij beleggen

Bob Homan: Man versus vrouw bij beleggen

Bob Homan

Door Bob Homan, Hoofd van het ING Investment Office

Mijn Belgische ING collega’s onderzochten onlangs of er verschillen waren tussen mannen en vrouwen als het aankomt op beleggen. Het onderzoek leert dat er inderdaad een aantal duidelijke verschillen zijn.

Zo belegt een groter percentage mannen dan vrouwen en beleggen deze mannen ook een groter deel van hun vermogen dan beleggende vrouwen. Het is jammer dat vrouwen minder beleggen, want op de lange termijn levert beleggen meer op dan sparen. Naast het welbekende loonverschil ontstaat op deze manier ook een extra welvaartverschil tussen mannen en vrouwen.

Het verschil in de houding ten opzichte van beleggen wordt in het onderzoek verklaard door twee zaken. Ten eerste zijn vrouwen pessimistischer in hun rendementsverwachting en ten tweede zijn ze onzekerder op financieel gebied en durven daarom minder goed te investeren.

De tweede reden bleek uit het onderzoek waar te zijn. In een test blijken vrouwen minder te scoren op financiële kennis. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de beroepskeuze: mannen hebben in hun werk vaker te maken met financiën. Scholing, misschien al in een vroeg stadium, kan dit effect verkleinen.

Toch mogen vrouwen genoeg vertrouwen in zichzelf hebben. Uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat ze over het algemeen minder overmoedig zijn, meer een lange termijnvisie hebben en minder handelen als ze eenmaal aan het beleggen zijn.

Het betreft eigenschappen en gedragingen die, zo bleek ook uit eerdere onderzoeken, tot een beter rendement leiden. Dat dit niet alleen geldt voor beleggingsbeslissingen, maar eveneens voor andere managementbeslissingen (ook dit blijkt uit diverse onderzoeken), waarbij ondernemingen met relatief veel vrouwen in het bestuur betere rendementen op hun aandelen weten te behalen.

Wat kun je hier nu mee? Mijn aanbeveling: als man en vrouw samenwerken op het gebied van financiën en beleggen, dan wordt de drempel om te beleggen makkelijker en is er ook nog eens sprake van een beter rendement. In beleggingsteams combineer je op die manier daadkracht met verstandigere beslissingen. Wat wil je nog meer? En het is nog realiseerbaar ook. Gaat u ook een evenwichtige verdeling tussen de geslachten in uw team nastreven?