Andy Langenkamp: The only way is up… Toch?

Andy Langenkamp: The only way is up… Toch?

Andy Langenkamp (foto archief ECR Research)

Door Andy Langenkamp, Senior Politiek Analist bij ECR Research

Een gigahit van ruim dertig jaar oud lijkt de laatste weken het adagium van de aandelenmarkten: ‘The only Way Is Up’ van Yazz. Zij zingt: ‘Now we may not know, huh. Where our next meal is coming from. But with you by my side. I'll face what is to come.’

Het mag onzeker zijn waar hoge groei en sterk stijgende winsten vandaan moeten komen, maar het is wel duidelijk waarmee beleggers hun honger stillen: zeer ruim blijvend monetair beleid en fiscale stimulering.

Daarbij geldt ook dat hoeveel coronabesmettingen en -doden ook gemeld worden, beleggers over het dal heen kijken. Zij hebben hun hoop en positivisme gevestigd op het massaal uitrollen van verrassend effectieve vaccins.

Het zijn niet alleen de aandelenkoersen die optimisme uitstralen: vrijwel alle andere assets wijzen ook op vertrouwen in de toekomst en dus een risk-on sfeer. De olieprijs heeft de afgelopen weken de weg omhoog weer gevonden nu de groeiverwachtingen voor de wereldeconomie voor komend jaar aantrekken.

Als safe havens beschouwde valuta’s ondersteunen dit beeld. De dollar en Zwitserse frank zijn verzwakt ten faveure van de euro in een teken dat investeerders veilige havens uitvaren en woeliger wateren opzoeken.

Ook de goudprijs weerspiegelt de toenemende risicobereidheid bij beleggers: het edelmetaal is de afgelopen drie maanden ruim 6% minder waard geworden. Maar er is nu wel erg veel goed nieuws verdisconteerd. Er zijn voldoende redenen om een zeer rooskleurig scenario in elk geval te voorzien van grijstinten:

  • Diegenen die vertrouwen dat Joe Biden en zijn regering van Amerika weer een ‘normale’ speler zullen maken, onderschatten de diepe kloven in de Amerikaanse samenleving en het vermogen van Republikeinen om niet alleen op federaal niveau, maar ook op regionaal niveau Democraten te dwarsbomen. Het is niet alsof de voedingsbodem voor de populistische, nationalistische en confronterende stijl van Donald Trump opeens is verdwenen.
      
  • Het positivisme over coronavaccins is nu heel erg groot, maar de gigantische logistieke klus om de hele wereld te vaccineren en de weerstand bij velen tegen een vaccin zal nog de nodige obstakels opwerpen.
      
  • Globalisering mag vooralsnog minder te lijden hebben gehad onder de pandemie dan gevreesd, maar bedrijven hebben vooralsnog vooral in crisismodus verkeerd en zullen pas echt werk maken van reshoring als de rust wat is weergekeerd. Bovendien zal onder president Biden niet snel de handelsoorlog van Amerika met China van tafel verdwijnen.
      
  • Europa is broos. De coronapandemie slaat nu nog keihard toe, interne spanningen zijn hoog opgelopen en aan de grenzen is het ook onrustig. Dit terwijl de leiders van de grote landen of teleurstellen – Boris Johnson en Emmanuel Macron – of komend jaar vertrekken – Angela Merkel. Het vertrek van Merkel zal een gat achterlaten. Zij was de laatste jaren de onbetwiste leider van Europa.
      
  • De aflossings- en rentelasten van de meeste economieën mogen ondanks de enorme schuldenposities weliswaar lager zijn dan een paar jaar geleden, maar dit alles valt of staat met het klimaat van extreem lage rentes. Bij de enorme schuldenbedragen die nu uitstaan kan een relatief kleine rentestijging al grote gevolgen hebben.
      
  • Voor de coronacrisis waren er al de nodige zorgen over de groeiende ongelijkheid in veel economieën. De coronacrisis heeft de trend alleen maar versterk. Een recente IMF-studie naar ongelijkheid tijdens en na vijf belangrijke pandemieën van deze eeuw wees uit dat in de vijf jaren na een epidemie de ongelijkheid in alle gevallen sterk toenam.  

Ondanks alle positieve krachten die ook wij zien voor economieën en financiële markten, moeten we gezien bovenstaande politieke punten toch waken voor te veel aandelenoptimisme voor 2021.

ECR Research publiceert al 40 jaar volledig onafhankelijke analyses op het gebied van asset allocatie, wereldwijde financiële markten, politiek en valuta- & rentemarkten.

Lezers van Financial Investigator kunnen kosteloos kennismaken op www.ecrresearch.