Andy Langenkamp: America First Light onder president Biden

Andy Langenkamp: America First Light onder president Biden

Andy Langenkamp (foto archief ECR Research)

Door Andy Langenkamp, Senior Politiek Analist bij ECR Research

Wereldwijd zal veelal een zucht van verlichting worden geslagen als eind januari Joe Biden de nieuwe president wordt van de Verenigde Staten (er even van uitgaande dat Donald Trump op tijd plaats maakt voor zijn opvolger). Dat is deels terecht, want de VS zal weer meer leider en medespeler worden op het internationale toneel dan lompe dwarsligger.

Joe Biden zal weer toetreden tot het Klimaatverdrag en samenwerking op het gebied van coronabestrijding, de proliferatie van massavernietingswapens en handelsbetrekkingen met Europa krijgen waarschijnlijk een boost. Zo gaat het dreigement van tarieven op Europese auto-importen waarschijnlijk van tafel en de al bestaande importtarieven op Europees staal worden mogelijk opgeheven of verlaagd.

We moeten ons niet laten meeslepen door te veel optimisme. Ook onder Biden zal de VS een America First-toon niet vreemd zijn, maar dan wel op een beschaafdere, minder luide toon. Ook Biden zal een harde lijn aanhouden tegenover China en hij zal zich net als Donald Trump geen gemakkelijke partner tonen voor de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Vergeet niet dat een deel van de internationale koers waarvoor Trump zo bekritiseerd is, al veel eerder ingezet werd. Zo stelde Washington zich onder Barack Obama ook al hard op binnen de WTO.

Volgens veel analisten zullen – naast de voor de hand liggende namen als de Russische leider Vladimir Poetin en de Braziliaanse populist Jair Bolsonaro - met name het Verenigd Koninkrijk en China niet staan te juichen bij een Biden-presidentschap.

Ten opzichte van het Verenigd Koninkrijk is Trump een enthousiaste supporter van de Brexit, Biden is dat veel minder. De Britse premier Boris Johnson verliest in dat opzicht dus steun en menig waarnemer meent dan ook dat de positie van het Verenigd Koninkrijk in de Brexit-onderhandelingen met de EU verzwakt is.

Ik denk dat het Verenigd koninkrijk op termijn juist gebaat is bij een president Biden, aangezien de sfeer op het internationale toneel waarschijnlijk een stuk aangenamer wordt en dit kan het Verenigd Koninkrijk als land dat erg afhankelijk is van het internationale handel en kapitaalstromen alleen maar helpen als het alleen zijn weg moet vinden in de wereld. 

Dan China. Trump mag zich veelal hard uitgelaten hebben over China, maar door zijn manier van optreden kon hij maar moeilijk een verenigd internationaal front tegen China bij elkaar brengen. Biden zal het ook hard willen spelen tegen China, maar kan daarbij waarschijnlijk veel meer rekenen op steun van andere landen waarmee hij een front kan vormen. In elk geval verwacht ik niet dat Biden de handelsoorlog met China geheel stopt.

Kortom, met Biden als president staat de wereld er beter voor dan met een tweede termijn voor Trump. De wereld zoekt naar een nieuw machtsevenwicht met als uitdagers van de Amerikaanse hegemonie vooral Rusland en China. Biden en zijn team zullen een betere weg bewandelen – meer samenwerking met bondgenoten, een beheerstere opstelling jegens concurrenten et cetera - in dit geopolitieke machtsspel dan Trump en zijn mensen dat zouden doen tijdens een tweede termijn.

Pas echter op met te positieve verwachtingen, want de meer nationalistische, protectionistische koers onder Trump zal zeker geen 180 graden worden bijgesteld. Eerder zal er sprake zijn van een America First Light-beleid.

ECR Research publiceert al 40 jaar volledig onafhankelijke analyses op het gebied van asset allocatie, wereldwijde financiële markten, politiek en valuta- & rentemarkten.

Lezers van Financial Investigator kunnen kosteloos kennismaken op www.ecrresearch.com