Bob Homan: Grote getallen

Bob Homan: Grote getallen

Bob Homan

Wat me de laatste tijd opvalt, is dat de getallen die we dagelijks via research en media tot ons krijgen, enorm zijn en telkens groter worden. Economieën die dit jaar met miljarden krimpen, overheidssteun van vele miljarden, centrale banken die voor honderden miljarden aan obligaties en aanverwante activa opkopen. Een aantal bedrijven dat een marktkapitalisatie van 1.000 miljard heeft gepasseerd. Ik ben het overzicht en de verhoudingen een beetje kwijtgeraakt. En dat geldt voor jou misschien ook wel. Ik heb daarom wat schattingen op een rij gezet. Als je ze weet te onthouden, kun je er vast indruk mee maken in je omgeving. Je kunt immers je vrienden en familie inmiddels onder voorwaarden weer ontmoeten.

Economische krimp deels opgevangen

Laten we beginnen met de wereldeconomie. Die had eind 2019 een omvang van €76.000 miljard (waaraan Nederland ruim €800 miljard bijdroeg). Wij verwachten dat er door de lockdown-maatregelen direct al 7% minder is omgezet. Door het langzaam opstarten, gaat er in de rest van het jaar nog eens een procent of 5% af. Samen dus een daling van 12% oftewel €9.000 miljard. Dit wordt gedeeltelijk gecompenseerd door de ruim €6.000 miljard (8% van het wereldwijde bruto binnenlands product) die overheden direct de economie inpompen. Welkome steun, maar dus geen volledige compensatie. Het Internationaal Monetair Fonds schat dat de wereldeconomie dit jaar bijna 5% krimpt, wat redelijk overeenkomt met mijn schatting (min 12 plus 8). 

Centrale banken zetten de massa in beweging

Dan nog wat getallen over de markt. De totale waarde van alle verhandelbare bezittingen in de wereld wordt geschat op €450.000 miljard. Daarvan is €260.000 miljard vastgoed, €90.000 miljard aandelenkapitaal (beursgenoteerd plus private equity) en €90.000 miljard obligaties. De centrale banken zetten deze massa in beweging door beleggingen uit deze pot te kopen. Met de opkoopprogramma’s, waarmee bij elkaar dit jaar naar schatting zo’n €6.000 miljard is gemoeid, heb je een aardige verklaring voor de koersstijgingen van de afgelopen maanden.

Wat als de massa van richting verandert?

Al deze getallen zijn natuurlijk schattingen, vooral die over de steunprogramma’s. De krimp van de economie, de overheidssteun en de opkoopprogramma’s van centrale banken kunnen namelijk nog sterk veranderen. En wat te denken van de massa beleggers die, als zij gezamenlijk één kant kiezen, de markt flink in beweging kunnen zetten. Voorlopig zitten zij op één lijn met de centrale banken en kopen zij mee, maar een draai kan snel gaan.