ECR Research: America the strong or the weak?

ECR Research: America the strong or the weak?

Andy Langenkamp (foto archief ECR Research)

Door Andy Langenkamp, Senior Politiek Analist bij ECR Research

De afgelopen weken werd weer duidelijk dat Amerika al lange tijd wegloopt voor zijn verleden en problemen. In dit geval de spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen en na-ijleffecten van een paar eeuwen geïnstitutionaliseerd racisme. Financiële markten lijken nauwelijks te malen om de effecten van de protesten, rellen en plunderingen. De onrust zal niet het verschil maken voor de markten, maar ze zijn wel symptoom van het doorgeslagen Amerikaanse politiek-economische systeem, waarbij de afgelopen decennia vooral de toplaag heeft geprofiteerd en de grote massa er nauwelijks op vooruit is gegaan of zelfs in reële termen heeft moeten inleveren.

Deze ontwikkeling is versterkt, doordat de Fed massaal geld in de asset markten heeft gepompt sinds met name de financiële crisis. Zoals een analist van de Rabobank het verwoordde: “this is socialism for the rich and raw capitalism for everyone else.”

Afbeelding Column Andy Langenkamp.png

De  coronacrisis  verdiept de problemen: de Fed blijft de asset markten ongekend stutten en tegelijk slaat het virus veel harder toe onder de latino- en zwarte bevolking dan onder de witte bevolking. 

Kwetsbaar Amerika

De pandemie heeft ook andere zwaktes van de VS pijnlijk blootgelegd:

>             Het zeer gebrekkige sociale vangnet.

>             De noodmaatregelen die getroffen zijn om mensen deze moeilijke tijd door te helpen, lopen tegen capaciteits- en andere beperkingen op. Zo hebben miljoenen Amerikanen veel te lang moeten wachten op hun eerste ww-uitkeringen.

>             Het zorgstelsel laat in de breedte zeer te wensen over; de VS beschikt over de beste ziekenhuizen ter wereld, maar heel veel Amerikanen zijn aangewezen op belabberde zorg. Die vaak ook nog schrikbarend duur is.

>             De coördinatie tussen de federale en regionale overheden hapert en schokt en staten hebben vaak te weinig middelen.

>             De polarisatie in Washington en in de samenleving heeft zulke intense vormen aangenomen, dat het vaak uiterst moeilijk is om wetten aangenomen te krijgen en beleid te maken. Kiezers zijn het niet langer gewoon oneens met elkaar; ze zijn bang voor de andere partij en verafschuwen de ander. 

>             Het aanzien van Amerika brokkelt versneld af. Daarmee wordt het ook moeilijker voor de VS  om een stempel te drukken op de wereld, omdat een aanzienlijk deel van de Amerikaanse macht stoelt op zogenaamde soft power.

Tough guy Trump

In dit klimaat kan Trump het niet meer over de boeg gooien van een ronkende economie en kiest hij voor een tough guy-insteek. Hij voert spanningen met China op. Binnenlands zette hij gouverneurs weg als watjes in de omgang met de rellen door tegen ze te zeggen: “You have to dominate. If you don’t dominate, you’re wasting your time. They’re going to run over you. You’re going to look like a bunch of jerks.

Waar het land nu bij uitstek behoefte heeft aan een leider die Amerikanen verenigt, gooit Trump vooral olie op het vuur.

Wat de uitslag ook wordt bij de presidentsverkiezingen komende november, de kans is reëel dat Amerika na de verkiezingen een zeer turbulente periode tegemoet gaat. Als Trump wint, zullen velen dat niet kunnen verkroppen, omdat vier jaar presidentschap enorme schade heeft toegebracht aan de positie van de VS. Als Biden wint, is het maar de vraag hoe Trump en zijn supporters hiermee omgaan. Een regelrechte politieke crisis is niet uitgesloten.

Europa als relatief veilige haven?

Vanuit vooral politieke hoek gezien, lijkt het nu verstandiger om voorlopig als belegger in Europa te zitten:

>             In de aanloop naar de verkiezingen in november is er de nodige onzekerheid.

>             De coronavirusaanpak verloopt over het algemeen genomen in Europa beter dan in de VS.

>             Europa loopt voorop in de coronacurve.

>             Europese politici zetten stappen richting meer solidariteit.

>             De ECB heeft gebaseerd op de omvang van de balans ten opzichte van het BBP nog meer ruimte dan de Fed.

>             Amerika worstelt op dit moment met te veel kwesties tegelijk en Amerikaanse aandelen zijn verder op de troepen vooruitgelopen dan Europese aandelen.

ECR publiceert al ruim 40 jaar volledig onafhankelijke analyses op het gebied van asset allocatie, wereldwijde financiële markten, politiek en valuta- & rentemarkten.

Lezers van Financial Investigator kunnen kosteloos kennismaken op www.ecrresearch.com