ECR Research: Gerechtvaardigd optimisme of naïeve overmoed van de markten?

ECR Research: Gerechtvaardigd optimisme of naïeve overmoed van de markten?

US-dollar EUR
Andy Langenkamp (foto archief ECR Research)

Door Andy Langenkamp, Senior Political Analyst

Ter afwisseling deze week een keer – in samenwerking met onze hoofdeconoom Eddy Markus - meer concrete, praktische voorspellingen voor lezers die exposure in euro’s en dollars hebben.

De VS kwam eind vorige week met sterke werkgelegenheidscijfers uit. Ondanks een sterke stijging van de aandelenkoersen – meestal negatief voor de Amerikaanse munt – daalde EUR/USD daarop toch licht. De reden hiervoor was de flinke stijging van de Amerikaanse langetermijnrentes. Deze lijken steeds meer uit te gaan van een snel herstel van de Amerikaanse economie. Dit als gevolg van de enorme fiscale en monetaire stimulering en het idee dat het ergste van de coronapandemie achter ons ligt.

We betwijfelen echter of al deze trends doorzetten. Het werkgelegenheidscijfer in de VS gaf bijvoorbeeld een veel te positief beeld door technische fouten (die overigens bij de presentatie van de cijfers wel direct toegegeven en toegelicht werden).

Aandelen staan ons inziens dichtbij een tijdelijke top. Ten opzichte van een jaar geleden blijft namelijk voorlopig sprake van een diepe recessie en heel veel tweede-ronde-effecten beginnen nu pas aan de oppervlakte te komen. Vanaf het najaar is een tweede besmettingsgolf waarschijnlijk en vaccins en/of medicijnen zullen langer op zich laten wachten dan nu veelal wordt aangenomen.

Een andere reden voor onze twijfels over het relatieve optimisme is dat het herstel van de Europese economie flink gehinderd zal worden door banken die maar weinig nieuwe kredieten willen verstrekken. Ze krijgen waarschijnlijk te maken met te veel stroppen op oude leningen. De Europese bankenautoriteit vreest volgens eerste inschattingen voor €1.000 miljard aan probleemleningen bij de banken die onder haar toezicht vallen. Dat geldt niet alleen voor instellingen in de zuidelijke eurolanden, maar ook in bijvoorbeeld ons eigen land. Rabobank waarschuwde onlangs al voor een verdubbeling van de kredietverliezen dit jaar. ABN AMRO houdt rekening met voorzieningen groter dan de winst van vorig jaar.

Oplopende geopolitieke spanningen bieden ook geen goede achtergrond voor een krachtig economisch herstel dat aandelenmarkten nu inprijzen. China en Amerika staan elkaar meer en meer naar het leven en de handelsoorlog die voor het uitbreken van de coronacrisis leek af te zwakken, kan zomaar weer opleven. Een Koude Oorlog 2.0 wordt almaar waarschijnlijker.

Gezien het bovenstaande zien we de komende maanden een combinatie van dalende aandelenkoersen en een weer zwakker wordende euro. Dit zal de komende maanden tot kwartalen EUR/USD omlaag drukken naar 1,00-1,05. De huidige rally zal waarschijnlijk ook niet verder gaan dan tot 1,155.

Wel verwachten we later in het jaar het begin van een rally naar 1,20 of hoger, omdat we de politieke en sociale onrust in de VS zien aanhouden en Amerika meer hapert in de aanpak van de coronacrisis dan Europa. Dit zal steeds meer het aanzien van de VS ondermijnen. Beleggers zullen het land dan mijden, omdat de situatie te onzeker wordt.

ECR Research publiceert al ruim 40 jaar volledig onafhankelijke analyses op het gebied van asset allocatie, wereldwijde financiële markten, politiek en valuta- & renteontwikkelingen.

Lezers van Financial Investigator kunnen kosteloos kennismaken op www.ecrresearch.com