Opinie Harry Geels: Net zo erg als bij de val van Lehman Brothers

Opinie Harry Geels: Net zo erg als bij de val van Lehman Brothers

Harry Geels

 
Door Harry Geels
 

De coronacrisis is als een dief in de nacht gekomen. De beurzen zijn inmiddels net zo instabiel als tijdens de val van Lehman Brothers in november 2008. Opties zijn extreem duur.

Media pakken altijd flink uit bij het beschrijven van om het even welke crisis. Ze hebben daarbij de neiging te overdrijven, waardoor de ware aard van een crisis lastig uit de krant is te halen. De grote vraag is of er een objectieve maatstaf bestaat om de ernst van een crisis te beschrijven. Sommige analisten noemen yield spreads, anderen wijzen naar surveys die beleggers-, consumenten- of producentensentimenten peilen.

Maar eigenlijk is er maar één objectieve crisisindicator en dat is de VIX, ofwel de CBOT Volatility Index, die impliciete volatiliteit meet van de opties op de S&P500 Index. Er zijn vergelijkbare volatiliteitsindices zoals die van de opties op de AEX, de VAEX. Maar deze volatiliteitsindices hebben minder historie, of zijn gebaseerd op minder efficiënte indices.

VIX.png

De VIX is bij uitstek geschikt als crisisparameter omdat deze de volatiliteit volgt zoals markets makers die in de actuele optieprijzen verwerken. Market makers moeten leven van hun prijsstellingen. Ze zijn de best geïnformeerde handelaren van de beursvloer. Ze staan letterlijk in het epicentrum van de markt en nemen alle informatie in zich op. Verkeerde prijsstellingen zijn fataal voor de business.

Yield spreads komen tot stand in lang niet altijd efficiënt functionerende obligatiemarkten en surveys bestaan vooral uit weinig zeggende extrapolaties van trends uit het verleden. Nee, er is maar één objectieve graadmeter, en dat is de VIX. Hoe hoger die staat, hoe meer angst er in de markt zit en hoe meer risico de market makers inprijzen in de opties.

De VIX staat nu rond de 78%, dat is op twee procentpunt na een net zo hoge de stand als tijdens de val van Lehman Brothers. Weinig analisten hadden een herhaling van een dergelijke hoge stand verwacht. Niemand had de aanleiding voor deze volatiliteit voorspeld. De Coronacrisis kwam als een dief in de nacht en kan omschreven worden als een zwarte zwaan.

Een oude beurswijsheid zegt dat er gekocht moet worden als er bloed door de straten vloeit. Kijkend naar de stand van de meest objectieve stressindicator vloeit er nu bloed door de straten. Enkele procentenpunten meer stress zijn echter ook niet uitgesloten. Een andere beurswijsheid zegt dat er op de bodem geen belletje gaat rinkelen.

De hoge VIX geeft tevens aan dat aandelenopties extreem duur zijn. De PUT AEX DEC 2024 200 kostte woensdag 18 maart 2020 €30 euro. Wij deze optie durft te schrijven, oogst een enorme angstpremie en verdient geld zolang de AEX boven de 170 blijft. Ja, honderdzeventig punten over 4,5 jaar!

 

Disclaimer

Dit artikel bevat een persoonlijke opinie van Harry Geels.