Column Bob Homan: Gefaseerd instappen lijkt zinvol

Column Bob Homan: Gefaseerd instappen lijkt zinvol

Bob Homan_980x600 gesneden.jpg

 
Door Bob Homan, Hoofd ING Investment Office
 

We hebben de afgelopen weken te maken gehad met zo’n enorme daling van aandelenkoersen, dat we gerust kunnen spreken over de ‘beurskrach van 2020’. Zoals bekend, is het coronavirus de grote boosdoener. Waar de beurzen tot eind februari laconiek reageerden, sloeg daarna de paniek toe.

Is dit een koopmoment?

Intussen heeft de paniek zich van de beurzen uitgebreid tot de echte wereld en wordt realiteit waar de financiële markten bang voor waren en zijn, namelijk negatieve economische impact. Met het deels stilleggen van veel activiteiten zal de beperkte economische groei die er was, omslaan in een stevige krimp. Tal van bedrijven zullen bij gebrek aan inkomsten in de problemen komen en ook het aantal werklozen zal toenemen. De vraag die ons uiteraard het meest gesteld wordt, is ‘Is dit een koopmoment?’ Om eerlijk te zijn: dat weten we niet.

 

Cruciale factor: het virus

Normaal gesproken kun je op basis van economische groei, winstgevendheid, rentes, waarderingen en beurssentiment een inschatting maken. Maar op dit moment is de onzekerheid - met name voor die eerste factor: groei - en daarmee voor de winstgevendheid, zo groot, dat er weinig zinnigs over te zeggen is. De steun van de centrale banken en de toegezegde hulp van overheden biedt steun, maar is niet oneindig. Alles hangt nu af van één bepalende factor en dat is de verspreiding van het virus. Wanneer blijkt dat het virus op zijn retour is, zullen de beurzen volgens mij enorm opveren.

 

Beurzen prijzen 25% winstdaling in

Punt is dat we geen inschatting kunnen maken vanaf welk moment (en punt) dat herstel plaats gaat vinden. Is dat vandaag, volgende week of pas over een maand op nog lagere niveaus? Dat is, zoals gezegd, afhankelijk van de ontwikkeling van het virus. Tot dat moment lijkt ons stilzitten en wat afstand nemen het devies voor beleggers. Wanneer u nog niet (volledig) belegd bent en dat uiteindelijk wel wilt zijn, lijkt het zinvol om gefaseerd in te stappen. Om iets van richting te geven: wanneer rente en waardering gelijk blijven aan het niveau van voor de krach, weerspiegelen de huidige koersen een winstdaling van 25% voor dit jaar, zonder winstherstel voor volgend jaar.