Aberdeen: voorzichtig positief over derde kwartaal

Aberdeen: voorzichtig positief over derde kwartaal

Aberdeen is voorzichtig optimistisch als het gaat om het derde kwartaal. Dit optimisme wordt ingegeven door het besef dat de markten kunnen wennen aan geopolitieke risico’s nu een significante verstoring van de wereldwijde olietoevoer uitblijft. Dat meldt de vermogensbeheerder in haar vooruitblik op de aankomende drie maanden.

"Op weg naar de tweede helft van het jaar zijn er nog steeds aanzienlijke economische en geopolitieke risico's om rekening mee te houden, zoals het conflict Midden-Oosten en de Amerikaanse heffingen. In ons basisscenario gaan we ervan uit dat deze risico's de wereldeconomie niet doen ontsporen”, legt Peter Branner, Chief Investment Officer bij Aberdeen uit.

Volgens Aberdeen zullen de heffingen slechts een bescheiden stagflatoire werking hebben op de Amerikaanse economie. Branner is wel negatiever geworden over de Amerikaanse dollar als gevolg van het feit dat de Amerikaanse economie relatief minder goed draait.

Emerging markets

“De Chinese economische groei koelt de komende jaren af. De inflatie blijft laag omdat de bestaande problemen, zoals in de vastgoedsector en het lauwe consumentenvertrouwen een duw in de verkeerde richting krijgen door de heffingen die Trump doorvoert op Chinese goederen. Het flexibele begrotingsbeleid houdt aan”, zo voorziet Banner.

“De bredere EM-groei koelt ook iets af en de inflatie daalt, deels vanwege de neerwaartse druk van het Amerikaanse handelsbeleid. Vooral de verschuiving van de Chinese export van de VS naar de Aziatische landen drukt de inflatie. Met dit in het achterhoofd zijn we positief over schuldpapier van opkomende markten. De ruimte voor centrale banken daar om de rente te blijven verlagen en een structurele dollarzwakte zijn goed voor het rendement. Ook is de carry in EMD interessant voor ons.”

Infrastructuur

Aberdeen heeft haar al positieve visie op infrastructuur nog verder opgekrikt. De nadruk ligt wel op kwalitatief goede deals, omdat de heffingen en de aanhoudende volatiliteit in de energiemarkt het voor sommige subsectoren lastig maken.

“Nu de rente daalt, is het gemakkelijker om kapitaal aan te trekken”, aldus Branner. “Ook de pijlers onder infrastructuur staan fier overeind en er is behoorlijk wat 'dry powder'. Bovendien is er behoefte aan private capital om broodnodige projecten in de publieke sector te helpen financieren. De groei van AI en data-uitwisseling vergroot de behoefte aan datacenters en energie-infrastructuur. Daarnaast neemt het belang van geavanceerde cybersecurity toe. Ook de energietransitie speelt een rol. Hiervoor zijn grote upgrades van het elektriciteitsnet vereist. Ook is er sprake van een toenemende focus op binnenlandse stroomopwekking om energiezekerheid te kunnen garanderen.”

Private markten  

De vermogensbeheerder is mild positief over vastgoed. Rendementen stijgen weliswaar, maar dit gebeurt slechts heel geleidelijk. De huurgroei is over het algemeen goed en de leegstand laag, hoewel kantoren op secundaire locaties lastig huurders aantrekken. Industrieel- en aan defensie gerelateerd vastgoed in Europa krijgen de wind in de rug dankzij de toegenomen investeringen door overheden. Daarnaast gaan datacentra een steeds groter deel uitmaken van de benchmarks voor beleggers.