We-Trust: sterke euro dwingt ECB tot heroverwegen monetair beleid

We-Trust: sterke euro dwingt ECB tot heroverwegen monetair beleid

Euro

Tijdens de laatste beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) uitten meerdere bestuursleden hun zorgen over de recente appreciatie van de euro. De munt is dit jaar al met circa 14% gestegen ten opzichte van de dollar en wordt door beleggers steeds vaker gezien als een veilige haven.

Hoewel dat op het eerste gezicht positief lijkt, heeft deze eurosterkte ook een keerzijde, stelt Lars Luiting, head of trading bij We-Trust Capital Management. Een te sterke euro maakt importen goedkoper en oefent daardoor neerwaartse druk uit op de inflatie. Tegelijkertijd wordt de concurrentiepositie van Europese exporteurs aangetast, wat vooral problematisch kan worden als de Verenigde Staten importtarieven op Europese producten invoeren.

Te sterke euro is ongewenst

Binnen de ECB wordt erkend dat een euro-dollarkoers boven de $1,25 een kritieke drempel vormt. Verschillende beleidsmakers overwegen om via explicietere communicatie richting markten aan te geven dat verdere appreciatie ongewenst is. Mocht de munt toch verder stijgen, dan sluit de ECB aanvullende versoepeling van het monetair beleid niet uit.

Hoewel directe interventie op de valutamarkten als politiek en diplomatiek riskant wordt beschouwd, is het duidelijk dat de wisselkoers een impliciete rol begint te spelen in de beleidsstrategie van de ECB. De waarschijnlijkste beleidsvolgorde? Eerst verbale signalen, gevolgd door eventuele renteverlagingen, en pas in een later stadium – indien noodzakelijk – een herstart van het opkoopprogramma voor obligaties.

De drempel voor grootschalige kwantitatieve verruiming (QE) ligt momenteel hoog, zowel politiek als economisch. Zonder acute recessiedreiging of marktdislocatie lijkt QE op korte termijn niet aan de orde.