Nieuwste editie van Financial Investigator nú online

Kortetermijnkansen benutten
De maand mei was voor veel aandelenmarkten de beste beursmaand in 35 jaar. Ondanks geopolitieke onzekerheid worden de markten nog steeds gedragen door drie fundamenten: economie, liquiditeit en waardering – factoren die na de correctie in april zijn verbeterd. Omdat sommige Europese landen in een recessie verkeren, rees de vraag of ook de Verenigde Staten in een negatieve groeifase zouden belanden. Inmiddels lijkt er slechts sprake van een groeivertraging. De Amerikaanse importtarieven vallen mee en functioneren als een milde belastingverhoging. Ondertussen blijken de winstcijfers, vooral in de technologiesector dankzij AI, sterker dan verwacht.
De groeivertraging biedt centrale banken ruimte om de rente te verlagen. De ECB heeft dat inmiddels al acht keer gedaan. In de VS maken de importheffingen het inflatiebeeld troebel, maar renteverlagingen in de tweede helft van het jaar lijken waarschijnlijk. Dit schept ruimte voor herstel. De volatiliteit op de beurzen – opvallend genoeg ook bij obligaties – is de afgelopen maanden echter hoog geweest. Dit onderstreept het belang van alternatieve beleggingen, zoals private assets. Die bieden bovendien mogelijkheden om impact te realiseren, bijvoorbeeld op het gebied van Green Infrastructure, Energy Transition, Biodiversity en Natural Capital.
Het zijn vier thema’s die nauw met elkaar verbonden zijn. Reden genoeg voor Financial Investigator om hier uitgebreid aandacht aan te besteden met verslagen van Ronde Tafels en paneldiscussies, het coverinterview met Jean-Jacques Barbéris van Amundi, aangevuld met inhoudelijke artikelen van experts. De rode draad: de kapitaalbehoefte is enorm, de kansen zijn talrijk en investeringen kunnen zowel financiële als ecologische voordelen opleveren.
Volop kansen en mogelijkheden dus, ook al valt er geen tijd te verliezen. Dat optimisme is echter ver te zoeken in het portret van Nobelprijswinnaar Paul Krugman, die zich uiterst kritisch uitlaat over president Trump. Wat hem betreft lijdt de VS aan collectieve verstandsverbijstering. Ook Johan Van Overtveldt, Belgisch econoom en politicus, is niet zonder meer lovend, maar meer nog is hij kritisch op de ontwikkelingen in Europa. Hij hoopt echter persoonlijk bij te kunnen dragen aan verbeteringen. Dat is hem te prijzen.
Tot slot vindt u in deze editie de vooruitzichten van acht experts ten aanzien van de tweede helft van 2025. Positieve en negatieve visies wisselen elkaar af, maar zoals een van de experts het zo krachtig verwoordt: ‘Slimme beleggers creëren de ruimte om kortetermijnkansen te benutten.’
Ik wens u een mooie zomer toe!
Jolanda de Groot, Hoofdredacteur