L&G: Goudprijs nog niet aan plafond als onzekerheid aanhoudt

Vorige maand bereikte de goudprijs met 3.000 dollar al een belangrijke mijlpaal. Elisa Piscopiello, senior ETF-analist bij L&G, analyseert wat de drijvende kracht is achter de recente prijsstijging, en hoe goud en gerelateerde activa benut kunnen worden in een multi-asset portefeuille.
Op vrijdag 14 maart bereikte de goudprijs 3.000 dollar per troy ounce. Naast de psychologische betekenis van een rond getal, trok deze mijlpaal vooral de aandacht door het tempo waarin de prijs omhoogging. Goud steeg van 2.500 naar 3.000 dollar in slechts 210 dagen. In het verleden had goud gemiddeld ongeveer 1.700 dagen nodig om een winst van 500 dollar te boeken.
Veilige haven
Het is belangrijk om de evolutie van de goudprijs op langere termijn te zien. Het edelmetaal geldt klassiek als een baken van stabiliteit in onzekere tijden. Dat is tot nu toe ook in 2025 het geval: de aanhoudende geopolitieke onzekerheid in het Midden-Oosten en Oekraïne heeft de aantrekkingskracht van goud als veilige haven versterkt.
Sombere economische vooruitzichten in de VS
Deze aantrekkingskracht volgt ook uit de toenemende bezorgdheid over de Amerikaanse economie, en de verwachtingen over een zwakkere dollar. Zo kwam de Citigroup Economic Surprise Index in maart op negatief terrein. Dat betekent dat de economie de laatste tijd minder goed draait dan wat analisten hadden verwacht. Ook de Federal Reserve heeft de groeiverwachtingen voor het Amerikaanse bbp in 2025 bijgesteld van 2,1% naar 1,7%.
Deze meer pessimistische vooruitzichten waren terug te zien in de beleggingen in Amerikaanse aandelen. In februari en maart trokken beleggers daaruit weg. Ze maakten zich zorgen over de verzwakkende economie, de handelsspanningen en de hoge waarderingen.
Centrale banken stuwen opmars goud
Tegelijk geeft de aanhoudende vraag van de centrale banken een structurele steun aan de goudprijs. De laatste drie jaar hebben centrale banken gezamenlijk meer dan 1.000 ton goud per jaar gekocht. Deze grootschalige aankopen kwamen in beeld na het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, en hebben ongetwijfeld bijgedragen aan de opmars van de goudprijs.
De goudfuturesmarkt kent ondertussen een grotere liquiditeit. De zogenoemde ‘open rente’ is sinds het begin van het jaar met ongeveer 10% gestegen. De hogere handelsactiviteit en de grotere stromen naar goud weerspiegelen de sterke vraag van beleggers en hun vertrouwen in het edelmetaal.
Vermogensbeheerders tonen ook meer enthousiasme: sinds januari 2020 positioneren ze zich 65% van de tijd netto long op goud. Deze positieve positionering benadrukt het groeiende sentiment ten gunste van goud.
Beleggen in goudmijnen
Voor beleggers die mee willen surfen op de goudprijs, zijn beleggingen in goudmijnen het overwegen waard, stelt Elisa Piscopiello van L&G.
Historisch gezien bleken goudmijnen in staat om een stijging of een daling van de goudprijs te versterken vanwege de operationele link. Deze tendens is ook nu duidelijk zichtbaar. De spotgoudprijs is met ongeveer 13% gestegen terwijl de Global Gold Miners Index een winst boekte van ongeveer 30%.
Dit toont het potentieel aan van goudmijnen om extra winstgroei te boeken wanneer de goudprijs stijgt, wat kan resulteren in aanzienlijke rendementen voor aandeelhouders. Maar als de goudprijs daalt, kan deze dynamiek wel omkeren.
Voor de tweede helft van 2025 kunnen goudmijnen alvast rekenen op dubbelcijferige winst- en groeiverwachtingen. Het illustreert het optimisme over de aanhoudende vraag naar goud. Voor wie deze positieve kijk deelt, kunnen beleggingen in mijnbouwbedrijven een tactische manier zijn om in te spelen op de huidige marktdynamiek.
De goudprijs heeft in korte tijd al een serieuze winst geboekt. Toch kunnen ook de vooruitzichten op de lange termijn voor goud en aanverwante activa ondersteund worden, als de geopolitieke instabiliteit en economische onzekerheid aanhouden, en de centrale banken de vraag blijven stimuleren.