abrdn: Commentaar op het naar voren halen van de Britse verkiezingen

abrdn: Commentaar op het naar voren halen van de Britse verkiezingen

Politiek Verenigd Koninkrijk
Britse Parlement.jpg

Luke Bartholemew, Senior Econoom bij abrdn, geeft commentaar op de aankomende verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk:

'Hoewel politiek dit jaar zeker een belangrijk thema is voor de markten, zullen de Britse verkiezingen waarschijnlijk geen enorme marktschok veroorzaken. Omdat Labour consistent een grote voorsprong heeft in de peilingen, is er relatief weinig onzekerheid over de verkiezingsuitslag en hebben beleggers de tijd gehad om zich vertrouwd te maken met de te verwachten agenda van Labour.

Nu de verkiezingen wat naar voren zijn gehaald heeft dit echter wel tot gevolg dat een door velen verwachte belastingverlaging onder deze regering komend najaar, nu niet zal plaatsvinden. Een budgettaire versoepeling zou waarschijnlijk tijdelijk zijn geweest, maar dit zou zeer bescheiden gevolgen hebben gehad voor de groei dit jaar.

Wat het monetaire beleid betreft, voor juni aanstaande werd een renteverlaging al zo goed als uitgesloten door het inflatierapport van gisteren. We verwachten nu de eerste verlaging in augustus, die niet zal afhangen van de politiek, maar van de ontwikkeling van de inflatie- en loongroeigegevens in de komende maanden.'