Klaas Knot: Cruciale rol in tijden van crisis

Klaas Knot: Cruciale rol in tijden van crisis

Centrale bank
Klaas Knot (foto archief De Nederlandsche Bank N.V.)

Crises bevestigen de cruciale rol die een onafhankelijke centrale bank speelt bij het stabiliseren van de financiële markten, aldus DNB president Klaas Knot.

‘Transparantie moet een vanzelfsprekend uitgangspunt zijn voor centrale banken. Ze moeten bereid zijn om in gesprek te gaan over hun monetaire beleidsbeslissingen en duidelijk uitleggen hoe die de prijsstabiliteit waarborgen, en ook niet terugschrikken om de link te leggen met de overheidsfinanciën en de reële economie.

Ook moeten ze proactief communiceren en helder zijn over de mogelijke impact van hun beslissingen op hun balansen. Daarbij moeten ze hun cruciale rol bij het opvangen van verliezen in tijden van crisis benadrukken.’

Dit was volgens DNB een van de kernboodschappen van diens president Klaas Knot vandaag, toen hij een seminar van de bank opende.

‘In de toekomst moeten centrale banken een robuust risicobeheerbeleid vaststellen om potentieel grote verliezen op te vangen,’ zei Knot. ‘Bijvoorbeeld door structurele winstgevendheid veilig te stellen, of door extra buffers in te stellen, of door een hogere tolerantie in te stellen voor perioden met verminderd of negatief kapitaal. En ze moeten dit doen in een voortdurende en transparante dialoog met hun belanghebbenden en het grote publiek.

Crises die overwonnen zijn, zoals de GFC en de Covid-19 pandemie, en crises die aan de gang zijn, zoals geopolitieke spanningen en de global warming, vormen een uitdaging voor centrale banken, ze testen hen tot het uiterste. Ze testen hun vermogen om prijsstabiliteit te waarborgen, hun veerkracht en het vertrouwen van het publiek in hen.

Tegelijkertijd bevestigen deze beproevingen de cruciale rol die een onafhankelijke centrale bank speelt bij het stabiliseren van de financiële markten, bij het voorkomen of aanpakken van deflatoire of inflatoire druk, bij het waarborgen van onze economische welvaart.’